Védett madártetemeket találtak egy román kisbuszban

Több száz védett madár tetemére bukkantak az M7 autópályán egy román kisbuszban.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megállapították, hogy összesen 644 darab mezei pacsirtát próbáltak hazánkon keresztül Olaszországba vinni. Az elejtett madarak természetvédelmi értéke majdnem eléri a 6,5 millió forintot - áll a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának sajtóközleményében.

A Veszprém Megyei Rendőrkapitányság ügyeletese telefonon értesítette november 30-án este a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetőjét, hogy a NAV Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága járőrei – szolgálat közben – feltartóztattak az M7 autópálya 93-as km szelvényénél egy román rendszámú kisbuszt. A járműben „gyanús” madártetemeket találtak. Ezt követően a balatonakarattyai benzinkútnál a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megállapították, hogy védett madarak tetemeiről van szó, melyekről az Olaszországba igyekvő román állampolgárok semmilyen behozatali engedélyt nem tudtak bemutatni. A tételes vizsgálat során a Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei megállapították, hogy a két hűtőtáskában összesen 644 példány mezei pacsirta (Alauda arvensis, védett faj, eszmei értéke 10 000 Ft) található, a madarakat feltehetően fegyverrel ejtettek el.

A hat román állampolgár ellen a NAV Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága természetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a Veszprém Városi Rendőrkapitányságon, a madártetemeket lefoglalták.

A védett madarak tetemei
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.