Védett madarakat mérgeztek meg Kisvárda határában

Védett madarakat mérgeztek meg Kisvárda határában; az ügyben természetkárosítás, állatkínzás és méreggel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tett a természetvédelmi őrszolgálat - közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának illetékese hétfőn az MTI-vel.

Habarics Béla, a fehérgyarmati központtal működő Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője elmondta: tucatnyi madár pusztult el az ismeretlenek által kihelyezett, mérgezett csirkefejektől az észak-szabolcsi város közelében lévő héthektáros, mocsaras erdőben.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa tizenegy egerészölyv, egy széncinege és egy kárókatona tetemét találta meg március 14-én.

Az elpusztult védett madarak természetvédelmi értéke meghaladja a százezer forintot.

Habarics Béla hozzátette: a madarak a mérgezésre jellemző görcsös testtartásban, többnyire a "csalifalattól" néhány centiméterre pusztultak el.

A természetvédelmi tájegység vezetője megjegyezte, hogy a mérgek nemcsak a vadon élő állatokra jelentenek veszélyt, hanem a táplálékláncba jutva akár az ember szervezetébe is bekerülhetnek.

Az ügyben a kisvárdai rendőrkapitányság indított nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.