Védett madarak fészkeit semmisítették meg földmunka közben

Védett partifecskék telepeinek részbeni megsemmisítésével több millió forint kárt okoztak ismeretlenek partrendezési földmunkák során Tiszapüspökiben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Szabó Zita elmondta: a károkozást a terület természetvédelmi kezelője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának egyik munkatársa vette észre a napokban. A szakember bejelentette, a Tisza homokos, agyagos partján végzett területrendezési földmunkák során ismeretlenek károsították, illetve megsemmisítették az ott lévő partifecsketelepek egy részét.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás során kiderült: a Tisza partján munkagépekkel távolították el az aljnövényzetet, amelyet azután a partfalra toltak, ennek következtében több mint egy tucat költőüreg semmisült meg a közép-tiszai tájvédelmi körzethez tartozó és Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt is álló területen.

A rendőrök szerdán gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben egy 65 éves budapesti férfit, a földmunkákhoz használt gépeket pedig lefoglalták.

Az eset részleteit, a további felelősség kérdését, az okozott kár pontos mértékét és értékét szakértők bevonásával, büntetőeljárás keretében vizsgálja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Monoki Ákos, a nemzeti park illetékes tájegységvezetője elmondta: a partifecske természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Rámutatott arra, hogy Tiszapüspökiben nem ez az első ilyen bűncselekmény: az elmúlt két évben ez a negyedik alkalom, hogy hasonló okból feljelentést tettek.

Közlése szerint a visszatérő problémát az okozza, hogy a helyi nyaralótulajdonosok a területre vonatkozó természetvédelmi oltalmat figyelmen kívül hagyva időről időre engedély nélkül végeznek, illetve végeztetnek tereprendezési munkákat, vagy próbálnak meg az érintett partszakaszon stégeket, lejárókat, építeni, kialakítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.