Védett fiókákat mentettek ki a reptér területéről

Tizenöt védett madárfiókát mentettek ki a Budapest Airport madár- és vadvédekezési szakemberei a repülőtér területéről, az állatokat átszállították a Hortobágyi Nemzeti Parkba.
A megmentett fiatal ragadozó madarakat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madármentő Telepén dolgozó szakemberek készítik fel az új környezetre és az önálló életre, majd szabadon engedik őket - közölte a repülőtér illetékese pénteken az MTI-vel.

Az elköltöztetett fiókákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai meggyűrűzik, hogy a későbbiek során is megfigyelhessék és azonosíthassák őket.

A repülőtér hivatásos vadőre minden évben befogja az újonnan kikelt ragadozó madárfiókákat és a számukra sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Park területére szállítja őket. A természetvédelmi akciónak fontos repülésbiztonsági jelentősége van: a ragadozó madárfiókák - tapasztalatlanságuk miatt - nemcsak saját magukra jelentenek veszélyt, de a repülőgépek hajtóművébe kerülve nagyon súlyos műszaki problémát, akár végzetes kimenetelű balesetet is okozhatnak.

A közlemény szerint a védett madarak közül például egy egerészölyv természetvédelmi értéke 25 ezer forint, míg egyetlen vörös vércse értékét 50 ezer forintban határozták meg.

A ragadozó madarak befogására a kora nyári időszak az ideális, amikor a fiókák már elég erősek ahhoz, hogy elviseljék az elszállítást, de még nem tudnak önállóan repülni. Júliusi kirepülésüket követően a fiókák a nyár második felében már megkezdik fészken kívüli életüket, azonban az első időkben még igencsak esetlenek, repülési tapasztalatuk csekély, táplálékszerzésük is csak fokozatosan válik függetlenné a szülői gondoskodástól, ráadásul "helyismeretük" sincs, így könnyebben válhatnak baleset áldozatává - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.