Vaskos vörösek, üdítő rozék

A szekszárdi borvidéken, adottságainak hála, rendkívül sokszínű borokat lehet komponálni. Mondhatni, unikális, a külhoniak számára is meggyőző tételek születnek ezen a területen. Ezúttal a Merfelsz Pincészet borait mutatjuk be.

A pincészet feje, Merfelsz Gábor olyan képviselője a magyarországi borszakmának, aki sokszor szakít a megszokásokkal és nem engedve az elvárásoknak, mindegyik tételébe beleálmodja az elképzeléseit, még akkor is, ha az adott „kísérlet” jár némi rizikóval, mint például a vörös fajták kései szürete. A bátor kísérletező kedvnek általában megvan a magáért beszélő hozadéka: jól felismerhető, sajátos karakterekkel bíró borok dicsérik a pincészet munkáját.

A pincegazdaságot 1999-ben alapította Merfelsz Gábor, és felesége, Arató Krisztina, akik rövid időn belül fontos helyet harcoltak ki maguknak az elismert borászatokat jegyző ranglistán. A tizenkét hektárt felölelő, önálló telepítésű területről nagyobbrészt vastag, sűrű vörösborok és üdítő rozé borok kerülnek ki.

Merfelsz Gábor szem előtt tartja a hagyományos borászatot, de nem zárkózik el az új technológiáktól sem. Hagyomány és modernség hívószava képviselhetné a pincészet cégérét. A borász nem híve a barikolásnak, szereti, ha a gyümölcsös jegyek a meghatározóak a boraiban. A Merfelsz borok nagy része szűretlenül kerül palackba, minekután áradóbbak, sűrűbbek a pincészet vörösei.

Kóstolási jegyzet az idei évben piacra kerülő tételeihez

Doppio 2011: Doppio, azaz kettős. Ezúttal merlot és cabernet franc házassága. Mély színvilág, kimért mozgás a pohárban. Intenzív fűszeresség, az érett kékbogyós gyümölcsök mellett meglepő ásványosság vezeti a tömény illatot. Koncentrált és vastag, egész szájat betöltő bor. Ízeiben a feketeszeder és az áfonya, a füstösség, és a vanília dominálnak. Mindenből sok van benne, alkohol tartalma 15 százalékos. Vastag anyag, nagyon hosszú lecsengéssel, újvilági hangulattal.

Fuxli 2012: A Fuxli egy siller, tartalmasabb, mint a rozé, de lazább, mint egy vörös. Illatjegyeit érdekes déli-gyümölcsösség vezeti, narancsos, banános, édeskés illatok. Ízében úgy lendületes, hogy eközben érezhetően koncentrált alapanyagot érzünk. Szájban is leginkább a déli-gyümölcsök viszik a prímet, de itt már megjelenik egy kellemes, szamócás ízvilág is. Jól behűtve a hűvösebb nyáresték itala.

Tűzvirág 2011: Feketébe hajló mélyrubin színű nedű. Illatában rendkívüli frissesség, érett málna, apró szemű meggy, és a friss kékbogyósok mellett a pohárban megforgatva leginkább aszalt barackra emlékeztető illatok. Szájban robosztus, mégis nagyon kedves, selymes, „csúszós” bor. Ízében meglepő módon egyszerre jelennek meg friss és túlérett jegyek, málna, fekete ribizli, szilvalekvár. Nagyon érdekes és élvezhető tétel, a két cabernet kései szüretének házasságából.

Cabernet franc selection 2011: Visszafogott, majd a pohárban egyre nyíló meggylekváros, barbecues illatok. Ebben az évben különösen részlet gazdag a Merfelsz Pincészet franc selectionja. Kerek, csábító, mégis nagyon elegáns. A szájban tökéletes egyensúly, komoly test, lecsiszolt élek, de érezhetően még nagyon fiatal. Most is élvezhető, ugyanakkor óriási potenciál és energia van benne, érdemes hosszú éveket várni a kibontásával.

Éjszakai Repülés 2011: A pincészet valamennyi vörös tételének házasításából született cuvée. Lilásfeketés színek, tömény, áradóan gyümölcsös, már-már gyümölcslészerű illatok jellemzik, leginkább szilva és eper. Hordóhatásnak nyoma sincs, ízében is a szinte üdítően friss kékbogyós gyümölcsök a dominánsabbak. Amellett, hogy harapható, vastag tétel, szenzációs és jól iható bor. Lecsengése hosszú, tartalmas, és végtelenül gyümölcsös. Merfelsz Gábor az édesapja iránti tiszteletből házasította ezt a bort. Merfelsz István pilóta volt, és sokszor mesélt fiának a veszélyes munkájáról, amit nem egyszer a sötét éjszakában kellett teljesítenie. Innen a bor fantázianeve.

 

Vörösbor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.