Van megoldás a ’férfi menopauzára’

A tesztoszteroninjekció új reményt adhat az alacsony nemi vágytól szenvedő férfiak ezreinek, ráadásul a szívrohamtól is megvédheti őket - derült ki egy új tanulmányból.

Az öt injekciós kezelésen átesett férfiak nemi vágyának és állóképességének szintje drámai mértékben megemelkedett, ráadásul a kedélyállapotuk és a koncentrációs készségük is javult, és a testsúlyuk is csökkent – írja a Medipress. A kísérlet előtt a férfiak 64 százaléka számolt be alacsony libidóról, a tesztoszteronkezelés után viszont csak 10 százalék.

Szex és szerelem
Actors Sandra Cervik (front) as Valerie and Erwin Steinhauer as Zauberkoenig perform on stage during a dress rehearsal of Oedoen von Horvath's play "Tales from the Vienna Wood" (Geschichten aus dem Wiener Wald) at Theatre in der Josefstadt in Vienna, January 30, 2012. The play is directed by Herbert Foettinger and will premiere on February 2, 2012. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT)

Bár a kísérletben alacsony tesztoszteronszintű állapotban (hipogonadizmusban) szenvedő férfiak vettek részt, a szakértők úgy vélik, hogy az eredmények azokra a férfiakra is vonatkozhatnak, akiknél a tesztoszteron szintje a normális érték alsó határára esett vissza, ami az öregedés következtében gyakran előfordul a férfiaknál.

A herék által termelt tesztoszteron hormon felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért, valamint az izomtömeg és a csontegészség fenntartásáért, illetve az elegendő mennyiségű vörösvérsejt termeléséért is. A hormon szintje azonban az életkor előrehaladásával visszaesik, és a férfiak közel 40 százaléka tapasztalja meg az alacsony tesztoszteronszintet, amit „férfi menopauzaként” is emlegetnek.

A tesztoszteron szintjét 12 nmol/liter felett tekintjük normálisnak. A 8 nmol/liternél alacsonyabb szinttel rendelkező férfiak esetében hipogonadizmust diagnosztizálnak, körülbelül minden ötvenedik férfi szenved ettől az állapottól. Ott van azonban az a bizonyos 8 és 12 nmol/liter közé eső szürke sáv, amelybe többszázezer férfi tartozik. Egyes kutatók szerint számukra is előnyös lehet a gél vagy injekció formájában alkalmazott tesztoszteronpótlás.

Raj Persad, a Bristoli Urológiai Intézet professzora elmondta, hogy ha kiragadjuk ezeket a férfiakat irodai munkájukból, rávesszük őket arra, hogy fogyasszanak kevesebb egészségtelen ételt és italt, kezdjenek mozogni, és vessék alá magukat tesztoszteronpótló kezelésnek, drámai mértékben javíthatnánk életerejüket, energiájukat és szív-érrendszeri egészségüket. „Nem tudjuk, melyik a kulcs, a tesztoszteron, az étrend vagy a testmozgás, de a szemem láttára változtatta át a betegeket” – állítja Persad. A kísérlet során az alacsony libidóval rendelkező férfiak aránya drámai mértékben csökkent a tesztoszteron injekció hatására. A hormonpótlás ráadásul a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésével is járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.