Emiatt halnak meg milliók, és a helyzet csak rosszabb lesz

Évente több milliónyi ember hal meg miatta idő előtt, és 2050-re ez a szám megduplázódhat. Mi is ez a halálos kór?
Nem a HIV, nem az ebola és nem is a malária. Egy nemrég közölt tanulmány szerint a légszennyezés évente több mint hárommillió emberrel végez, amely jóval magasabb halálozási szám annál, amit a malária és a HIV fertőzések együttesen adnak.

Guardian azt írja, hogy a légszennyezést egyaránt okozzák Ázsiában a szén- és fafűtésű házak, Európában és az Egyesült Államokban pedig az ipar és mezőgazdaság által okozott szennyezések. A jelentés felhívja a figyelmet, amennyiben nem történnek sürgős intézkedések, akkor a légszennyezés miatti idő előtti elhalálozások száma 2050-re a duplájára nőhet.

„Ez az előrejelzés világszerte megkongatja a vészharangokat" – mondta Michael Jerrett környezetvédelmi és egészségügyi szakértő, aki nem vett részt a kutatásban, de elismeri annak eredményeit.

A tanulmány szerint a levegőből belélegzett apró részecskék a tüdőbe jutva légzőszervi megbetegedést és tüdőrákot okoznak, de lehetnek kiváltói a szívrohamnak vagy a szélütésnek is. A kutatás csak a külső szennyezést veszi figyelembe, a háztartásokban felszabaduló káros anyagokat nem vették vizsgálat alá. A háztartásokban felszabaduló káros anyagok becslések szerint átlagosan 3,4 millió ember korai elhalálozását okozhatják évente.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.