Változások hétfőtől: személyi gyerekeknek, útlevél ujjlenyomattal

Hétfőtől a 14 évnél fiatalabb gyerekeknek is lehet személyijük, tb-kártyájuk és adóigazolványuk. Ha a szülők kérik, a gondviselő nevét és telefonszámát is felvezetik a gyerek lakcímkártyájára. Ugyancsak hétfőtől már csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki, az okmány kiváltása is drágul.

Hétfőtől már a 14 év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványuk, tb-kártyájuk és adóigazolványuk. A szülők közvetlenül a gyermek megszületése után is igényelhetik az okmányokat - emlékeztet a Független Hírügynökség. A szülő kérelmét a kórház az illetékes anyakönyvvezetőnek továbbítja, aki az okmányirodának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, illetve az APEH-nek továbbítja a kérést.

A szülő kérésére a gondviselő nevét és telefonszámát is felvezetik a gyerek lakcímkártyájára, szükség esetére. A későbbiekben a személyi igazolvány hasznos lehet az iskolai beiratkozáskor, mert nem kell majd előkeresni a fiók mélyéről a születési anyakönyvi kivonatot, és az Európai Unió schengeni országaiba is utazhatnak személyivel a gyermekek.

Szintén hétfőtől már csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki Magyarországon. Ennek bevezetéséről három éve döntött a kormány, 2006. augusztus 29-e óta ennek megfelelően már csak vörös színű úti okmányokat adnak ki, amely elektronikus formában tartalmazza az utazó arcképét, illetve személyi adatait. A kormánydöntés alapjául szolgáló uniós rendelet szerint azonban útlevélnek az illető ujjlenyomatát is tartalmaznia kell, ezért hétfőtől már ezzel is ellátják az okmányt. A régi útlevelek lejáratukig érvényesek, utána azonban az új típusú okmányt állítják majd ki.

Hétfőtől drágul is az úti okmány kiváltása. A jelenlegi illeték alapesetben hatezer, tíz évre szóló okmány esetén tízezer forint, és ez 7500, illetve 14 ezer forintra nő, míg a gyermekek és az idős személyek 1500 helyett 2500-at fizetnek majd. A soronkívüliségnél ennek a kétszeresét kell leróni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.