Sok minden változik a temetők körül

Mindenszentek és a halottak napja miatt vasárnapig forgalmi változásokat vezettek be a közösségi közlekedésben, a temetők tovább tartanak nyitva, környékükön fokozott rendőri ellenőrzésre kell számítani.

A MÁV-Start az MTI-nek küldött keddi közleményében azt írta: a vasúttársaság megnövekvő utasforgalomra számít vasárnap Győr és Debrecen felől a főváros irányába, ezért november 4-én délután mindkét városból mentesítő vonatot is indítanak Budapestre, a Nyugati pályaudvarra.

A vasúti közlekedésben november 1-jén, csütörtökön a szombati, november 2-án és 3-án az ünnepnapi menetrend lesz érvényben, vasárnap pedig már a megszokott, a hét utolsó napjának megfelelő menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A szerelvények a szokásosnál több kocsival közlekednek, az összes rendelkezésre álló, üzemképes jármű felhasználásával - közölte a vasúttársaság.    

A Volán-társaságok autóbuszjáratai csütörtökön, pénteken és szombaton a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek, vasárnap pedig a hét első munkanapját és iskolai tanítási napját megelőző munkaszüneti nap menetrendje alapján indulnak, de egyes társaságoknál előfordulhatnak eltérések a munkarendek vagy a tanítási szünetek figyelembevételével.

A BKK kedden azt közölte az MTI-vel, hogy több rendkívüli járatot indít a temetőkhöz, számos járatát pedig sűrűbben indítja. A társaság azt javasolja, hogy akik tehetik, azok a sírkerteket tömegközlekedéssel, lehetőleg villamossal közelítsék meg.     

Az Új köztemetőnél szerda estétől egyes útszakaszokra csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be.

Csütörtöktől vasárnapig a BKK által üzemeltetett közterületi parkolóhelyeken nem kell fizetni a parkolásért, a P+R parkolók viszont a hosszú hétvégén is a megszokott rend szerint működnek, tehát ott fizetni kell.

Gondolnak az idősekre is

A fővárosi temetők szerdától vasárnapig reggel 7 órától este 8-ig látogathatók, a temetőirodák reggel 8-tól este 6 óráig lesznek nyitva. A Budapesti Temetkezési Intézet azt kéri, hogy aki teheti, délelőtt keresse fel a temetőket.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ tájékoztatása szerint központi megemlékezés csütörtökön a Farkasréti temetőben, pénteken a Fiumei úti sírkertben. Autóval e napokon csak az Új köztemetőbe és a Fiumei úti sírkertbe lehet bemenni. Az előbbi helyen a vasárnapi zárásig díjmentes a behajtás, és ingyenes mikrobuszok segítik az idősek, rászorulók közlekedését.

Számos vidéki temető is hosszabb ideig tart nyitva ezekben a napokban, és több helyen lesz közös megemlékezés is.

Fokozottan ügyelnek a biztonságra

Hatala József országos rendőrfőkapitány fokozott rendőri ellenőrzéseket rendelt el a hosszú hétvégére. A közlekedésbiztonságra és az állampolgárok javainak biztonságára helyezik a hangsúlyt, a temetők környékén pedig fokozott lesz a rendőri jelenlét. A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a temetőkben senki se felejtse el bezárni az autóját, ne hagyja a táskáját a kocsiban látható helyen, őrizetlenül a sírokon, és mindenki fokozottan figyeljen a zsebtolvajokra is.

A rossz időjárás miatt kevesebb a látogató

Egyre többen keresték fel az elmúlt napokban a budapesti temetőket, szerdán körülbelül 150 ezren emlékeztek szeretteikre a fővárosi sírkertekben - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója csütörtökön, mindenszentek napján az MTI-vel.

A sírkertek este 8 óráig tartanak nyitva, addigra a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. becslése szerint a látogatók száma elérheti a 350 ezret - tájékoztatta Tóth Gábor, a társaság szolgáltatási igazgatója az MTI-t. A nap folyamán hárman, két idős nő és egy fiatal férfi lett rosszul a fővárosi temetőkben, őket a mentők elszállították. Tóth Gábor elmondta azt is, hogy a forgalom zökkenőmentes a sírkertekben és azok környékén.

Halottak napja
Halottak napja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.