Vallási téboly az ausztrál gyermekgyilkosságok hátterében

A nyomozásra való tekintettel a hivatalos szervek nem beszélnek a hét gyermekét és unokahúgát lemészároló ausztrál nő indítékairól, csak annyit lehet tudni, hogy a kábítószer-használatot sem zárták ki. Közben a tragédia helyszínén rögtönzött emlékhelyet állítottak a környéken élők és a családtagok, akik a sajtónak azt nyilatkozták, a gyilkossággal vádolt anya az utóbbi időben sokat beszélt arról, hogy új életet szeretne kezdeni, és bár korábban nem volt vallásos, hetek óta zavaros dolgokat mondott és prédikált Istenről.

Virágokból, gyermekjátékokból és búcsúztató üzenetekből rakott halmot mintegy negyven, zokogó, sokk alatt álló családtag a minap az előtt a cairnsi családi ház előtt, ahol pénteken holtan találtak nyolc gyermeket. A helyi hatóságok szombaton közölték, hogy a négy lány és négy fiú meggyilkolásával a 37 éves Mersane Warriát gyanúsítják, aki hét gyermeknek édesanyja, az egyiknek pedig nagynénje volt. A mellkasán sérült asszonyra és a halott kicsikre (a legfiatalabb 18 hónapos, a legidősebb 14 éves volt) a feltételezett gyilkos 20 éves fia talált rá, ő értesítette a rendőrséget is.

Gyerekek a nyolc áldozat emlékére rendezett istentiszteleten. Bizarr, beteg
Gyerekek a nyolc áldozat emlékére rendezett istentiszteleten. Bizarr, beteg
Dan Peled / Reuters

A család korábbi bébiszittere, aki két évig vigyázott a gyerekekre heti három-négy alkalommal, újságíróknak azt nyilatkozta, Warria egyszer csak megszakította vele a kapcsolatot, és nem hívta többé. A „szakítás" előzményeként a házban egyre furcsább, egyre kellemetlenebb lett a hangulat.

Mind az egykori bébiszitter, mind a szomszédok arról számoltak be, hogy az asszony az utóbbi időben nagyon kiszámíthatatlanul viselkedett. Előfordult, hogy kivitte a bútorokat a kertbe és gyermekeivel együtt a kertben éjszakázott. Mondogatta azt is, hogy új életet akar kezdeni.

Bár a szomszédok korábban azt nyilatkozták, hogy a család csendes, visszahúzódó életet élt, most többen arról számoltak be, hogy a gyerekek holttestének felfedezését megelőző 24 órában Warria már irracionálisan viselkedett: az utcán szaladgált, gyerekekkel veszekedett, majd csak úgy bolyongott látszólag céltalanul, de korábban sem volt ritka az ordítozás és a sikítozás az utcában.

Az asszony és gyermekei a Cairnsban élő Torres-szigeteki őslakos közösséghez tartoznak. A közösség egyik köztiszteletben álló férfi tagja azt mondta, napokkal a tragédia előtt hallotta, ahogy a nő a férjével veszekszik a „betegségéről". A férj azzal fenyegette az asszonyt, hogy elhagyja. A fültanú úgy tudja, a vita oka és az a bizonyos „betegség" a nő bizarr vallásossága volt, amely csak nemrégiben lett úrrá rajta.

A gyerekek nagybátyja a Daily Mailnek elmondta, az egyik apa (Warriának több kapcsolatból születtek a gyermekei) magával akarta vinni a kicsiket Bamagába, hogy vele éljenek. A férfi a szomszédok észrevételeit is megerősítette, miszerint az asszony nemrégiben „rátalált Istenre”, és új életet kezdett.

„Korábban ivott, de az utolsó négy gyermeke születése előtt jó útra tért" – magyarázta a rokon, aki úgy emlékszik, Warria korábban egyáltalán nem volt hívő, de az utóbbi időkben szüntelenül egy vallásos DVD-t nézett és másoknak prédikált, illetve „mindig Istenről beszélt".

Egy másik unokatestvér szerint az asszony csupán néhány nappal a gyilkosság előtt fordult Isten felé.

A Warria otthonától 18 kilométerre található Szent Margit Anglikán templom lelkésze pár hete látta először felbukkanni náluk az asszonyt. Mint mondja, azon a néhány vasárnapon, amikor náluk járt, Warria a hátsó sorban ült le a gyerekeivel, és zárkózottan viselkedett. A megjelenése különös és figyelemfelkeltő volt, mert a 18 hónapos kisbaba is ott ült a karján. Don Ford tiszteletes saját bevallása szerint csak egyszer beszélt vele: az asszony bemutatkozott neki, és azt mondta, új templomot keres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.