Valentina már alszik

Meghalt a súlyos beteg chilei kamaszlány, aki februárban arra kérte Michelle Bachelet államfőt, hogy engedélyezze neki az eutanáziát. A politikus a kórházban is meglátogatta őt.

„Sokat tett a többi haldokló gyermekért. Nagyon magasra tette a lécet” – nyilatkozta Valentina Maureira édesapja az AFP hírügynökségnek a csütörtöki haláleset után. A 14 éves, 35 kilóra fogyott lányt évekig kezelték egy örökletes genetikai rendellenesség, cisztás fibrózis miatt. Szülei szerint az állapota hullámzott. Gyakran volt kórházban, februárra pedig úgy érezte, hogy nem bír tovább küzdeni. Videót tett közzé az interneten, amelyben kérte az államfőt, hogy az alkotmány tilalma ellenére engedélyezze neki az eutanáziát.

Valentina közös szelfit készít az elnökkel
Valentina közös szelfit készít az elnökkel
Ximena Navarro / Reuters

„Sürgősen beszélnem kell az elnökkel, mert belefáradtam ebbe a betegségbe. Ő az egyetlen, aki engedélyezheti az injekciót, amelynek segítségével örökre elalhatok. A legidősebb bátyámat is ugyanez a betegség vitte el” – mondta a kórházi ágyon ülve, mobiltelefonnal rögzített videóban Valentina. Szülei tiszteletben tartották a kérését. „Elég kemény ezt végigélni, de tiszteletben kell tartanom a döntését, hiszen ő az, aki szenved” – nyilatkozta akkor az édesapa, Fredy Maureira.

A felvételt több tízezren nézték meg az interneten. Nem sokkal később Michelle Bachelet államfő – akinek eredeti foglalkozása gyermekorvos – meglátogatta őt a kórházban, és közölte vele, hogy az eutanáziát nem engedélyezi, de a kórházi számlákat az állam fedezi.

A szülők néhány hete arról tájékoztatták az El Nuevo Heraldot, hogy Valentinát nagyon boldoggá tette a politikus feltűnése. „Mindannyian sírtunk, amikor megjelent. Egy órát töltött nála, sok mindent megbeszéltek. Nagyon hálás vagyok neki, hogy itt járt, és a sajtót nem hívta ide” – mesélte az apa. Hozzátette, hogy a találkozás után Valentina másképp látta a dolgokat: élni akart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.