Valentin-napra ezt üzeni az FBI

A szerelmesek ünnepére való tekintettel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még csütörtökön közleményt adott ki, melyben tanácsokat ad az onlie randis csalók leleplezéséhez.

Az FBI közleményét idézve a News Week azt írja, a tipikus online társkeresős átverés a következő forgatókönyv szerint zajlik: az áldozat (jellemzően 40 évesnél idősebb elvált vagy megözvegyült, esetleg fogyatékkal élő nő) találkozik a társkereső oldalon valakivel, aki nagyon szimpatikus. A férfi chat beszélgetést kezdeményez, s ezzel megkezdődik a hetekig, néha hónapokig tartó ismerkedés. Bizonyos idő elteltével, amikorra a kapcsolat már állandósult, történik valami a partnerrel, ami miatt sürgősen pénzre van szüksége. Ha az áldozat ad, akkor bele is esett a csapdába és biztosra vehető, hogy lesznek még kölcsönök és ajándékok.

A Szövetségi Nyomozó Iroda tapasztalatai szerint a csalók gyakran adják ki magukat külföldinek, aki az országba akar jönni tanulni, dolgozni vagy letelepedni, ám nehézségei vannak a beutazással, de a külföldre szakadt honfitárs szerepe is gyakori. A csalók általában nem a saját profilképüket használják és hamis adatokat adnak meg magukról.

Előfordul, hogy a csaló nem pénzt, hanem olyan szívességeket (átvenni és továbbítani egy csomagot, készpénzt felvenni és átadni valakinek) kér, melyekkel a gyanútlan áldozat egy bűnbanda tevékenységét segíti a tudtán kívül.

Az FBI nem arra kéri az embereket, hogy mondjanak le az internetes ismerkedésről, de óvatosságra int mindenkit, aki ilyen módon tart fenn kapcsolatot az életben sosem látott emberekkel.

Tanácsaik szerint a csalók felismerhetőek arról, hogy nagyon gyorsan el akarják hagyni a randi oldalt és a beszélgetést e-mailen vagy telefonon akarják folytatni, tehát követen elérhetőséget akarnak szerezni. Az is gyanús, aki néhány beszélgetés után szerelmet vall. Ha valaki olyan képet kap a másikról, amit mintha egy magazinból téptek volna ki, fogjon gyanúst: valószínű, hogy nem a csevegő partner van a képen.

Aki azt állítja, hogy egy másik országban tartózkodik (vagy mert odavalósi, vagy mert ott dolgozik), okot ad a bizalmatlanságra. Nyugodtan lehet csalónak gondolni azokat is, akik valamilyen váratlan esemény (betegség, baleset) miatt midig lemondják a találkát, vagy utólag ezzel magyarázzák, hogy miért nem mentek el.

Ha pedig az online-barát bármilyen okból pénz kér kölcsön vagy ajándékba (utazás, orvos, számlák befizetése, gyerekek ellátása, rablás, betörés stb.), egész biztos olyan személlyel van dolgunk, aki a szerelemre vágyó, jóhiszemű és barátságos emberek lehúzására szakosodott.

Magyarországon az elmúlt évben több olyan esetet is nyilvánosságra hozott a rendőrség, melyekben a hősszerelmest játszó csaló áruhitelre vásároltatott magának műszaki cikkeket a barátnőjével, a papírokat a nő nevére állították ki, s bár a férfi ígérte, hogy fizeti majd a részleteket, ez sosem történt meg. Az ilyen elkövetők az interneten ismerkednek, jellemzően középkorú, egyedülálló hölgyekkel, akiktől már akár az első személyes találkozáskor pénzt kérek valamilyen ürüggyel (ellopott pénztárca, elhagyott vonatjegy), majd a későbbieken állandóvá válik a pumpolás. Végül a férfi már olyan sok pénzzel tartozik a nőnek, hogy jobbnak látja, ha lelép a színről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.