Váláshoz vezethetnek a menyasszony kétségei

Azok a nők, akik fenntartásokkal küszködnek, amikor az oltár elé vezetik őket, nagyobb eséllyel válnak el a későbbiekben.

Ezt állítja egy amerikai tanulmány, amely új megvilágításba helyezi az esküvő előtti fokozott stresszes állapotot. A Kalifornia Egyetem kutatásai szerint a köznyelvben „nászfrásznak” is nevezett, bizonytalan és feszültségteljes idegállapottal küszködő menyasszonyok esetében magasabb válási aránnyal, illetve kedvezőtlenebb párkapcsolati elégedettségi mutatóval lehet számolni.

A young woman tries on a wedding dress in an upmarket wedding salon in Grozny, March 10, 2011. Moscow credits strongman leader Ramzan Kadyrov with maintaining a shaky peace and rebuilding Chechnya, devastated by two separatist wars since 1994, and relies on him to keep a growing Islamist insurgency across the North Caucasus in check. REUTERS/Diana Markosian (RUSSIA - Tags: SOCIETY POLITICS)

Justin Lavner, a kutatást vezető doktorandusz így fogalmazott: „Az emberek azt gondolják, hogy mindenkinek vannak kétségei az esküvőt megelőzően, így nem érdemes aggódni emiatt. Eredményeink szerint valóban gyakori a bizonytalanság, ám két és félszeresére növeli a válás esélyét a következő négy évre vetítve.”

„Jobban ismered saját magad, a párod és a kapcsolatotokat, mint bárki más. Ha aggályaid vannak, figyelj oda, mert érdemes utánajárni az okoknak” – idézte Lavnert a Mindennapi Pszichológia.

A pszichológusokból álló kutatócsoport 232 Los Angeles-i friss házaspárt vizsgált a menyegző utáni néhány hónapban és négy éven át félévente. Az interjúk során megkérdezték tőlük, hogy éreztek-e valaha bizonytalanságot a házasságukkal kapcsolatban: a férjek 47, a feleségek 38 százaléka válaszolt igennel. Bár a nőknél kisebb arányban lehetett bizonytalanságot megfigyelni, esküvő körüli kétségeik jobban előrejelezték a későbbi problémákat. A kétségekkel küzdő menyasszonyok 19 százaléka négy éven belül elvált, míg a kapcsolatukban biztosaknál ez az arány csupán 8 százalék volt. Férfiak esetében e két adat 14, illetve 9 százalék.

A korai bizonytalanság tehát döntő tényezőnek számít a kapcsolat jövőjét illetően – attól függetlenül, hogy a felek később mennyire voltak elégedettek a kapcsolattal, elváltak-e a szüleik, együtt éltek-e az esküvő előtt, illetve mennyi nehézséggel kellett szembenézniük a jegyesség során. A párok 36 százaléka nem számolt be kételyről a házasodás kapcsán, közülük mindössze 6 százalék vált el négy éven belül. Ahol csak a férj volt bizonytalan, az arány egytized, ám ahol csak a feleség, ott már 18 százalék. Ha mindkét félnek kétségei voltak, az esély egyötöd. „Nem szabad tehát figyelmen kívül hagyni a női kételkedést, s azt feltételezni, hogy a problémák maguktól megoldódnak. Nincs bizonyíték rá, hogy a házasság automatikusan javítja a kapcsolatot, sőt: gyakran előfordul, hogy a nehézségek fokozódnak” – összegezte a kutatás vezetője.

A Journal of Family Psychology folyóiratban megjelent cikk írásában társszerzőként közreműködő Thomas Bradbury professzor egy hasonlattal élt, hogy kézzelfoghatóbbá tegye a helyzetet. „Ha valami szokatlant látsz a bőrödön, mi a teendő? Nem törődvén vele a strand felé veszed az irányt, vagy inkább az orvosi rendelőbe indulsz? Légy okos, ne hagyd figyelmen kívül a bajt, mert később fokozott következményekkel kell szembenézned. A házasulandó pároknál kulcsfontosságú, hogy megbeszéljék a problémáikat. Néhány csemete és hitel, a közös felelősség nyomása hogyan is javíthatna rajtuk?” – mondta. A pszichológusok azonban nem azt állítják, hogy kétségek esetén azonnal ki kell lépni a kapcsolatból. „Megbeszélés és megoldás, ez a lényeg” – tette még hozzá Bradbury professzor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.