Váladék a falakon és brutális őrök – iszonyú állapotok a tököli börtönben

Embertelen körülmények között tartják az elítélteket a tököli börtönben – számolt be tapasztalatairól Székely László ombudsman. A foglyokat – akiknek többsége felnőttkorú – testi és verbális erőszaknak teszik ki.

Székely László először 2015. március 24-én járt a tököli börtönben, ahol 762 elítélt tartózkodott. Ebből 158-an voltak fiatalkorúak, 604-en pedig nagykorúak. Az ombudsman jelentése szerint ez közel 95 százalékos telítettséget jelent.

Említést érdemel, hogy az intézet neve Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete, ami ellentmond az ott elhelyezett fogvatartotti összetételnek, hiszen jóval több a nagykorú fogvatartott, mint a fiatalkorú. Ráadásul a jelentésben azt írja, hogy a fiatalkorú fogvatartottakat 2-11 fős zárkákban helyezik el, ezért nagyon kicsi a rabok mozgástere.

A helyiségekben általában gyenge a világítás, a vécéknek nem volt fedelük, és volt, ahol a csaptelep közvetlenül a WC felett volt. Volt, ahol a WC-kagyló csak egy betontömb volt, amit ürülék és testváladék borított. Több fogadóhelyiségben rendkívüli pára uralkodott a szellőzés hiánya miatt, s a zárkák sincsenek ellátva vészjelzővel.

„Volt füvem, mindenem, így bírni lehet a fogdát” – ilyen és ehhez hasonló feliratok olvashatóak a börtön falain, amely szerint a fogdában kábítószer fogyasztása is lehetséges. Szinte minden fal meg van rongálódva, legtöbbjét emberi váladék borítja.

Az ombudsman szerint a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának épületében található szállítózárkában – ahova az ország többi intézetéből érkeznek a rabok – a foglyok egészségtelen körülmények között várakoznak, és erőszaknak vannak kitéve. A zárkákban a dohányzás tilalma ellenére többen cigarettáztak. A meglátogatott és lemért alapterületű helyiségnek nem volt jó a szellőzése, a zárkában megállt a füst. A személyi állomány elmondása szerint a fogvatartottak legfeljebb öt órát töltenek ilyen körülmények között.

Az ombudsmani interjúk során kiderült, hogy a személyzet egyes tagjai bántalmazzák az elítélteket. Többen társaiktól szenvedtek el erőszakot, de gyakoriak a rasszista és szexista megjegyzések is. Egy fogvatartott elmondása szerint az őrök kézzel verték úgy, hogy a bántalmazásnak ne maradjon külsérelmi nyoma. A bántalmazás közben a személyzet több tagja is rasszista megnyilvánulásokkal illette őt. Ugyanez a fogvatartott azt is állította, hogy az intézet egészségügyi személyzetének egyik tagja dühében fojtogatta őt, valamint durván és rasszista módon beszélt vele.

Székely László az őrök brutalitása kapcsán rámutatott arra, hogy a személyi állomány kiválasztási folyamatában kiemelt hangsúlyt kell kapnia a pályázó személyi és pszichológiai alkalmasságának, sokuknál azonban már jelentkeztek a börtönstresszre utaló tünetek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.