Vakolólecke az igazgató garázsánál

Fegyelmi vizsgálat indult a pécsi Pollack Mihály Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója ellen, mivel az intézményvezető garázsát az iskola diákjai vakolták. Kiderült azonban: a diákok megfelelő gyakorlati képzését az iskola nem tudja szabályosan megoldani.

Horváth István 33 éve tanít a pécsi középiskolában, ahol a diákokat építőipari, vegyipari és a környezetvédelmi szakmákra készítik fel. Az 55 esztendős építész-pedagógus 2004 óta igazgatója az 1050 diákot oktató intézménynek. Horváth direktori kinevezése ez év tavaszán lejár, ezért az iskola fenntartója, a pécsi önkormányzat pályázatot írt ki az igazgatói posztra. Az állásért négyen versengenek. Köztük van a jelenlegi vezető is, ám az ő esélyeit erősen rontja, hogy hetek óta fegyelmi vizsgálat folyik ellene.

A vizsgálatot - névtelen feljelentés nyomán - Papp Judit, a pécsi polgármesteri hivatal főjegyzője indította. A feljelentő azt állította, hogy az iskola szakmunkásjelöltjei tavaly Horváth István hétvégi házát vakolták. A vizsgálat várhatóan májusban zárul le, ezért a főjegyző nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Megkerestük Horváth Istvánt, aki elmondta, hogy a feljelentés megalapozott. Az igazgatótól megtudtuk, hogy 2008. őszén két diák két napon át a pedagógus hétvégi házának garázsát vakolta. Az igazgató szerint bevált módszer, hogy a kőműves szakmunkákat tanuló diákok időnként iskolán kívül dolgoznak - ha ezt nem tennék, akkor nem kapnának elegendő képzést.

A gyakorlati oktatás alapvetően az iskola tanműhelyében folyik, ám ez drága, hisz az építőanyagot - aminek jelentős részét egyszer lehet felhasználni - az iskola finanszírozza. Az intézménynek viszont nincs pénze arra, hogy a tanterv által előírtakhoz a kívánt mennyiségű építőanyagot biztosítsa. Ezért a szakképzés nagyjából felét külső munkahelyen kapják meg a tanulók: főképp az önkormányzat oktatási intézményeiben végeznek falazást, vakolást és burkolást a leendő kőművesek. Előfordul az is, hogy az iskola pedagógusainak a házán dolgoznak a diákok.

Horváth István hozzátette: a garázsán végzett vakoláshoz az anyagot ő vásárolta, a munkára szerződést kötött saját iskolájával. A munkáért nem fizetett a tanulóknak. Van arra lehetőség, hogy a külső megrendelő fizessen a diákok munkája után, ez azonban nem tipikus. Ám mint azt az említett vizsgálat - Horváth szerint máris - megállapította, az iskola diákjai a szakképzési törvény értelmében se pénzért, se ingyen nem dolgozhatnak külső megrendelőnek, így az is szabálytalan volt, amikor a város intézményeinek a felújításában vettek részt a tanulók.

Ha viszont a diákok csak a tanműhelyben dolgozhatnak, az iskola költségvetését 8-10 millió forinttal meg kell emelnie az önkormányzatnak, hogy a diákok megkapják az előírt gyakorlati képzést.

Horváth István kérdésünkre elismerte: etikailag hibázott, amikor a diákjaival vakoltatta a garázsát. Ez a vétség - ha fizetett volna az iskolájának a munkáért - enyhébb lett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.