Vakokat vár a könyvtár

Vak embereket is várnak ezentúl a Fejér megyei könyvtárak, melyek hat helyszínen állítottak munkába szövegfelolvasó gépeket.

Európai uniós támogatással megvalósult fejlesztések segítik a vak és gyengénlátó könyvtárlátogatókat a böngészésben, olvasásban hat Fejér megyei bibliotékában; 88 millió forintot nyertek erre a célra tavaly a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett pályázaton - közölte az MTI-vel a projekt menedzsere.

Ábrahám Béláné elmondta, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban új munkaállomást alakítottak ki a látássérültek számára. A speciális szövegfelolvasó készülék állítható beszédsebességgel a magyar mellett angol, német, francia, olasz, orosz nyelvű írások felolvasására is alkalmas. Használata egyszerű: az olvasni kívánt oldalt egy üveglapra kell fektetni, s a készülék automatikusan felismeri, ha kell, lefordítja, s a természetes emberi hanghoz hasonló módon felolvassa a szöveget.

A készüléknek mintegy 500 ezer oldalnyi memóriája van, gyorsan lehet benne keresni, Braille-kijelző csatlakoztatható hozzá, használata ingyenes. Az uniós pályázat eredményeként a székesfehérvári városi könyvtárban és az Aranybulla Könyvtárban az integrált könyvtári rendszer akadálymentes elérését szolgáló, valamint képernyőolvasó szoftver segíti a vak és gyengénlátó könyvtárlátogatókat.

A Kodolányi János Főiskola könyvtárában pedig JAWS program, Braille-számítógép, olvasótévé, videó- és képernyőnagyító szoftver szolgálja ezt a célt. A gárdonyi városi könyvtárban web programot és egy speciális számítógépet vásároltak, a székesfehérvári püspöki könyvtárban pedig a hangos könyvek "olvasását" segíti egy új, fülhallgatóval felszerelt számítógép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.