Vagyont érő Zsolnay váza hever a szemét közt Pécsen

Egy az 1900-as évek elejéről származó, felbecsülhetetlen értékű Zsolnay porcelánvázát fedeztek fel Pécsen, egy használaton kívüli ingatlanon törmelékek közt heverve. Az ember nagyságú Kék váza megsérült – írj a pénteki Blikk.

A felbecsülhetetlen értékű porcelánvázából a múlt század elején összesen 11 darab készült: hatot szállítottak Bécsbe, kettőt Szabadkára, három pedig Pécsett maradt, de a világháború alatt a legtöbb megsemmisült. A most előkerült kék Zsolnay az a példány lehet, amely sokáig a pécsi Rózsakertben állt. A Blikk pécsi olvasóriportere első látásra felismerte.

A méltán híres szecessziós kék vázák eme sérült példánya a Pécsi Egyházmegye püspökségéhez tartozó területen hever. A szerb Boško Krstić szerint, aki könyvet is írt a vázákról, a megmaradt néhány példány közül ez, vagyis a „rózsakerti" váza volt eddig a legjobb állapotban, most viszont oldalán egy vastag repedés látható, talapzata pedig lekopott, letörött, bár ránézésre restaurálhatónak tűnik.

A Pécsi Egyházmegye püspöki irodáján a Blikknek egy név nélkül nyilatkozó munkatárs elmondta: a kék vázát tudomása szerint már több évvel ezelőtt elvitték a püspökséghez tartozó területről, miután a Rózsakert megszűnt. Az olvasó viszont úgy tudja, a műtárgyat két hete szállították oda.

A törmelékek közé vetett Zsolnay-vázáról a püspökség és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. is a bulvárlaptól szerzett tudomást. Mind a két helyről azt ígérték, utána néznek a dolognak. A Zsolnay szombatra ígért tájékoztatást.

A pécsi zsolnay negyedben kiállított Kék váza
A pécsi Zsolnay negyedben kiállított Kék váza
Kovács Dániel / Wikipedia

A magyar szecesszió eme műremekeit Friedrich Ohman (1858–1927) és Josef Hackhofer (1863–1927) osztrák építészek tervei alapján készítették a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. Az eredeti hat váza a bécsi Városi park számára készült, ott voltak elhelyezve falfülkékben. 1910-ben és később is születtek másolatok, így lett belőlük 11. A jelenleg a pécsi Zsolnay negyedben megtekinthető darabot a közelmúltban helyezték ki. A 183 cm magas vázákat stilizált szecessziós ornamentika és arcot formáló vízköpő figura díszíti. A Szabadkán és Palicson kiállított két-két darab műemléki besorolást kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.