Vádemelési javaslat tiltott vadászat miatt

Olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászat miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy hartai lakos ellen - közölte hétfőn a rendőrség. A nyomozók egy hartai lakosra figyeltek fel, akinél a házkutatás során természetvédelmi oltalom alatt álló, vadászat során elejtett, majd megnyúzott nyári ludak kerültek elő.

Az NNI a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatával együttműködve, hivatalból indított nyomozást természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen személyek ellen az év elején, amikor Bács-Kiskun megye területén olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászati tevékenységet észleltek - olvasható a police.hu oldalon.

Az eljárás során a nyomozóhatóság egy hartai lakosra figyelt fel, akinél a házkutatás során természetvédelmi oltalom alatt álló, vadászat során elejtett, majd megnyúzott nyári ludak kerültek elő. Az állat természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Összesen 12 védett egyedre megvalósított bűncselekmény bizonyítható, de az eljárás során beszerzett adatokból feltételezhető, hogy a 2008 októbere és 2009 februárja közötti vadászidényben a nyomozásban felmerült elkövetői kör ennél nagyságrendileg lényegesen több védett állat elpusztításában működhetett közre.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hazánkban tartózkodó olasz vadászok kérésére teljesítette rendszeres anyagi ellenszolgáltatás fejében azért, hogy a madarak nyúzásával a későbbi ellenőrzéseket meghiúsítsák. Ugyanis ha a madarakról a fejeket, végtagokat és a tollazatot eltávolítják, akkor ellehetetlenül a helyszíni azonosításuk. Tettenérés hiányában e természetkárosítások bizonyítása - a helyszínen nem foganatosítható - igen költséges, hosszadalmas DNS-vizsgálat lefolytatásával oldható meg.

Ugyancsak bizonyítási nehézséget okoz, hogy a hatósági előírások ellenére a külföldi vadászok személyi adatait nem minden esetben rögzítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.