Vádemelési javaslat három ember ellen halálos baleset okozásáért

Lezárta a nyomozást a rendőrség és vádemelést javasol az ügyészségnek az ellen a három ember ellen, aki januárban Polgár és Hajdúnánás között éjszaka lovakat hajtott az útra, és ezzel egy autós halálát okozták.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kelemen Éva rendőr hadnagy elmondta: foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt nyomoztak a három gyanúsított ellen, aki január 1-jén éjjel terelte ki az 50-60 állatból álló ménest az alsóbbrendű útra.

Az úttesten terelt ménesbe belecsapódó autós, egy fiatal férfi a helyszínen meghalt, míg utasa, egy nő életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben hat ló elpusztult. A szakértő által elvégzett vizsgálat adataiból kiderül: az autó vezetője a megengedett sebesség betartása mellett nem észlelhette időben a ménest.

Mivel a hajtók nem viselték az ilyenkor kötelezően előírt láthatósági mellényt, a férfinak nem volt lehetősége az ütközés elkerülésére. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a lovak a teljes útpályát elfoglalták.

A hajtásban részt vevő három ember a KRESZ több pontját, a mezőgazdasági biztonsági szabályzatot és egy vonatkozó minisztériumi rendeletet is megszegett. A gyanúsítottak korábban azt mondták, hogy a lovakat ismeretlen személy engedhette ki a karámból, azok elszabadultak, megvadultak, és így kerültek az útra.

Ezt állításuk szerint ők próbálták megakadályozni, de szavaikat a nyomozás adatai megcáfolták, tanúvallomások szerint ugyanis a gyanúsítottak máskor is a közúton vezették át állataikat, és már az előző nap eltervezték, hogy a ménest az útra terelik.

A nyomozás befejezésével az iratokat a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte a Debreceni Városi Ügyészségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.