Menekültnek adta ki magát a riporter, ezért veszélyes a társadalomra

Vádat emelt az ügyészség Nyilas Gergő, az Index újságírója ellen, aki augusztusban, a menekültválság csúcsán kirgiz állampolgárnak adta ki magát a határrendészet munkatársainak.
Nyilas Gergő egy tudósítást írt arról, hogy milyen hatósági bánásmódban részesülnek a menekültek, amikor Magyarországon tartózkodnak. Az indexes újságíró így tudósított a röszkei átmeneti táborból, a Készenléti Rendőrség Igazgatóság győri udvaráról, majd leleplezte magát. A cikknek azonban nem mindenki örült.

Az Index egyik állandó sajtólevelezője feljelentést tett, de hivatalból büntetőeljárást indított a rendőrség is. A gyanú szerint Nyilas Gergő az idegenrendészeti eljárás során Georgij Kulakov néven írt alá papírt, megtévesztette a hatóságokat, és közokirat-hamisítást követett el. A Győri Nyomozó Ügyészség a nyomozást megszüntette, és az újságírót megrovásban részesítette.

A határozat ellen Nyilas és ügyvédje panasszal élt, érvelésük szerint ugyanis a menekültek hatósági kezelése és az idegenrendészeti eljárás lefolytatásának módja, a táborokban uralkodó helyzet közérdekű információnak számítanak, így a sajtó jogosan számol be róluk.

A közokirat-hamisítás gyanúja sem állja meg a helyét, mivel Nyilas egy A4-es papírra írt, majd ezt szignózta álnevével, és adta át az idegenrendészeknek, akik bevitték a fiktív adatokat a számítógépes rendszerbe.

Az ügyészség elutasította az újságíró panaszát, így az ügy a bíróságon folytatódik. Az ügyészség szerint a riportban Nyilas "szubjektív benyomásainak és véleményének" bemutatása pedig "nem látszik megfelelni a közérdekű információ fogalmának", ezért nem áll meg, hogy mindenképp szükség volt a jogsértésre. Az ügyészség indoklásában azt írta: Nyilas ténykedése bizonyosan veszélyes volt a társadalomra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.