425 millió tűnt el az önkormányzati cégtől

Fiktív számlákért fizetett a kecskeméti fideszes önkormányzat sportcége, majd a készpénzt visszakapták, és abból zsebbe fizettek a sportolóknak. Összesen 425 millió forint tűnt el, hat személy ellen emeltek vádat.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség a Kecskeméti Sportegyesületeket Működtető Kft. (KSE) gazdálkodásával kapcsolatban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Összesen 425 millió forint tűnt el, hat személy kerül a vádlottak padjára.

A vádirat szerint 2009-ben a Kecskemét város minősített többségi tulajdonában álló KSE Kft. működtette a város élvonalbeli kézilabda, kosárlabda és röplabda szakosztályait, valamint a hozzájuk kapcsolód utánpótlást. A cég túlnyomórészt közpénzből, önkormányzati támogatásból gazdálkodott.

A KSE marketing igazgatójának felkérésére egy kecskeméti lakos fiktív ügyvezetőséget vállalt. Formálisan ő volt az ügyvezető, de a tényleges irányítás nem az ő kezében volt. Ugyanez a marketingigazgató kidolgozott egy javadalmazási rendszert a sportolók számára, amelynek a lényege az volt, hogy minimálbéren jelentették be őket, de a jövedelmük nagyobb részét zsebbe kapták, készpénzben.

Ehhez marketingszerződést kötöttek három különböző gazdasági társasággal, akik érdemi munkát nem végeztek, csak számlát adtak a KSE-nek. A KSE a számlák ellenértékét átutalta nekik, tulajdonosaik a pénzt fölvették, és nagy részét visszaadták.

A KSE Kft. ügyvezetője fizette ki a sportolóknak a pénzt, elcsalva ezzel az adót és egyéb közterheket. A szereplők mindannyian tudták, hogy nem törvényes, amit csinálnak. A vádlottak padjára került a felbujtó marketingigazgató, a bűncselekményhez a nevét adó névleges ügyvezető és a KSE könyvelője. A további három személy a fiktív számlákat kiállító három cég ügyvezetője.

A Szegedi Járási Ügyészség által kiadott közlemény nem szól arról, hogy vizsgálták-e a pénzt zsebbe fölvevő sportolók, illetve a KSE-t a tulajdonos önkormányzat nevében ellenőrizni hivatott városi vezetők felelősségét. Az említett hat személyen kívül nem emeltek vádat senki más ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.