Vádat emeltek egy uzsorás ellen

Uzsorázás és zsarolás miatt emelt vádat a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 46 éves férfi ellen, aki a börtönből szabadulva éveken át adott kölcsönöket Bátonyterenyén, majd az összegek kétszeresét hajtotta be - tájékoztatta a Nógrád Megyei Főügyészség megbízott főügyésze szerdán az MTI-t.

Bóna Gyula elmondta: B. Sándor 2010 nyarától keresett meg Bátonyterenyén nehéz anyagi körülmények között élő, sokgyermekes családokat, akiknek 5 ezer és 25 ezer forint közötti összegeket kölcsönzött 100 százalékos kamatra. 

Az adósokat maguk és gyerekeik megverésével, megerőszakolásával és megölésével fenyegette meg, ha a pénz kétszeresét egy hónapon belül nem fizetik meg, aki pedig nem tudott fizetni, annak megduplázta a tartozását - tette hozzá.

A vádirat szerint a megfélemlített sértettek a vádlottnak adták szociális juttatásaikat, így viszont újabb kölcsönöket kellett kérniük tőle. 

A további vád szerint B. Sándor agresszív magatartásával 2012 tavaszán arra vette rá az általa és élettársa által lakott ház két tulajdonosát, hogy ingatlanukat adják el nekik részletfizetésre 750-750 ezer forintért, majd néhány részlet kifizetése után arra kényszerítette a tulajdonosokat, hogy a nyári konyhába költözzenek, ő pedig elfoglalta a ház nagyobbik részét. 

Ezután folyamatosan azzal fenyegette a tulajdonosokat, hogy levágja a fejüket, végül azok elköltöztek saját házukból, majd belementek az adásvételi szerződés aláírásába is, noha a vádlott még 475 ezer forintot nem fizetett meg nekik.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség három rendbeli uzsorabűncselekmény, és három rendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolta meg a férfit, és indítványozta, hogy az ítélet meghozataláig maradjon előzetes letartóztatásban.

A megbízott megyei főügyész elmondta: ha a bíróság bűnösnek mondja ki a férfit, vele szemben - figyelemmel erőszakos visszaesői minőségére - kettőtől 16 évig terjedő fegyházbüntetést szabhat ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.