Vádat emeltek Nancy feltételezett gyilkosa ellen

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért és kifosztásért emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Yao Gaopeng 32 éves kínai állampolgár ellen, amiért a vádhatóság szerint tavaly májusban a budapesti Akácfa utcában meggyilkolt egy Nancy nevű prostituáltat. Yao Gaopeng jelenleg Kínában szabadon él.
A 19 éves Nancyt egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül hívta fel későbbi gyilkosa 2015 május elsején. Találkozót beszéltek meg a lány Akácfa utcai lakására, ahová Yao Gaopeng este fél tíz körül érkezett, majd másfél óra elteltével távozott.

Yao Gaopeng pár héttel korábban érkezett Budapestre. Állítólag munkát keresett. A belvárosi térfigyelő kamerák tanúsága szerint ő volt Nancy utolsó kuncsaftja. Másnap repülőjegyet vett, és elhagyta az országot.

E két tény már önmagában is elegendő lett volna ahhoz, hogy a tettének elkövetésekor 34 éves kínai férfi legyen az ügy első számú gyanúsítottja. Azonban a hatóságok szerint több más, konkrét és perdöntő bizonyíték is van arra, hogy ő ölte meg a fiatal prostituáltat.

Miután Yao Gaopeng elhagyta az országot, pontosan nem rekonstruálható, hogy mi történhetett az Akácfa utcai házban. A nyomok arra utalnak, hogy a lány és kuncsaftja valamin összekülönböztek, majd a férfi többször megütötte, aztán fojtogatni kezdte a lányt, végül egy késsel halálra szurkálta.

Az ügyészség szerint azonnali orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni Nancy életét.

Yao Paoteng a vád szerint ezek után Nancy mobiltelefonjával, laptopjával és pénzével távozott. Később felröppentek olyan hírek, melyek szerint Nancynek befolyásos politikus ügyfelei is voltak, ezért tüntették el a mobilját és a laptopját. Nancy rokonai is tettek hasonló tartalmú nyilatkozatokat, a rendőrség azonban kizárta ennek a lehetőségét, és egyedül utolsó kuncsaftját hozta összefüggésbe a bűnténnyel.

Yao Paoteng ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Hivatalosan nem tudni róla semmit. A hatóságok azt gyanítják, hogy Kínában él, szabadlábon. (Ha a magyarországi gyilkossággal kapcsolatban hazájában őrizetbe vették volna, arról vélhetően Kína értesítette volna a magyar hatóságokat.)

Az ügyészség távollétében emelt vádat ellene, és minden jel szerint a bírósági eljárást is nélküle folytatják majd le. Kína törvényei ugyanis tiltják a férfi kiadatását Magyarországnak.

Yao Paoteng a magyar törvények szerint akár 25 év szabadságvesztésessel is sújtható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.