Vadásznak az elefántvadász németre a természetvédők

Egy zimbabwei természetvédelmi csoport ígéretet tett arra, hogy kiderítik, ki lehetett az a vadász, aki kilőtte az ország egyik legnagyobb elefántját. Az ismeretlen ellen ugyanakkora az állatvédők haragja, mint a Cecil nevű oroszlánt kilövő fogorvos ellen – írja a The Guardian.

A természetvédelmi munkacsoport elnöke, Johnny Rodrigues megerősítette, hogy a fenséges állatot kilövő vadász egy német férfi volt, aki rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Rodrigues szerint a zimbabwei szakértők előtt az állat ismeretlen volt, feltehetően a Dél-Afrikából sétált be az országba – írja a brit lap.

Ilyen öreg és hatalmas elefántot szinte még sose láttak. „Az ilyenek nagyon-nagyon ritkák. Az agyara több mint 54 kilogrammot nyomott. Ez hallatlan!" – mondja Rodrigues hozzátéve, 10-15 ezer elefántból csak egy van, amelyik ennyire fenséges és ikonikus.

A német vadász rengeteg pénzt fizetett a négynapos vadászútért, és megvoltak az engedélyei arra, hogy kilőjön egy elefántot – mondta a természetvédő hozzátéve: ezzel együtt hatalmas hiba volt kilőni egy ilyen állatot, ezért az egyelőre névtelen német vadász hasonló fogadtatásra számíthat, mint amiben Walter Palmer minnesotai fogorvost részesítették, aki júliusban lelőtte Cecilet, Zimbabwe kedvenc oroszlánját.

„Nem tudom, ki ez a vadász, de meg fogjuk tudni. A hatóságok és a vadászok szövetsége próbálja megvédeni őt, de megvan a fényképe. Azonosítani fogjuk és hagyjuk, hogy a közvélemény azt tegye vele, amit Walter Palmerrel, mert az ilyen emberek ezt érdemlik" – véli Rodrigues, aki szerint a vadászoknak a józan eszüket használva inkább értesíteniük kellene a természetvédőket és a hatóságokat arról, hogy ilyen csodás állatot láttak.

A vadász ugyan nem követett el bűncselekményt, de tettét az állatvédők erkölcstelennek tartják.

A Daily Telegraph szerint a német férfi több mint 16 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy sor állat kilövéséért a Gonarezhou nemzeti parknak. Az újság szerint ez az elefánt a legnagyobb, amit az elmúlt harminc évben kilőttek. Johnny Rodrigues is csak két hasonló méretű zimbabwei elefántról tudott, az egyikkel egy orvvadász végzett. Az állatok méretéről sokat elárul, hogy az agyaruk szinte a földet súrolja.

A zimbabwei természetvédelmi csoport azt szeretné elérni, hogy az ilyen kivételes vadakat törvény védje, és a nemzeti parkok inkább turista- és ne vadászcsalogató marketingeszköznek használják őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.