Uzsorásokat segített a végrehajtó?

Egy bírósági végrehajtó is érintett lehet a baranyai uzsoraügyekben – véli Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere. A nyomozó hatóságok nem nyilatkoznak az ügyben.

Az uzsorások ellen harcot hirdető Mali Zoltán egy, a birtokába jutott rendőrségi dokumentum másolatát több újságírónak elküldte. Az iratból kiderül, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat olyan uzsorások ellen, akik törvénytelen eszközökkel megszerezték Siklós környéki települések lakóinak ingatlanjait szerezték meg. Ebben közreműködött egy bírósági végrehajtó is, ezért a rendőrség lefoglalta a végrehajtó könyvelését, amelyből megállapítható volt, hogy a végrehajtó által kezelt számláról jogtalan kifizetések történtek, ami alapján felmerül a sikkasztás gyanúja.

A dokumentum arról is szól, hogy a végrehajtót feljelentette egy német állampolgár, mégpedig azért, mert a bíróság jogerős ítélete ellenére nem kísérelt meg behajtani egy 21 és félmilliós tartozást, és az adósoknak azt tanácsolta, ruházzák át vagyonukat a rokonaikra.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Mali által nyilvánosságra hozott dokumentum tartalmát. Zsobrák hozzátette: végrehajtó ellen nem folytathat vizsgálatot a rendőrség, ezért az ügyet tovább küldték a Baranya Megyei Főügyészségnek. A főügyészség tegnap kapta meg a vizsgálat dokumentumait, ezért egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Beszéltünk a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elnökével, Krajniker Miklóssal, s ő megerősítette, hogy egy siklósi végrehajtó ellen eljárás indult. Ezt maga az érintett jelezte a kamarának. Krajniker szerint a kamara az elmúlt években többször ellenőrizte a siklósi végrehajtó munkáját, de nem találtak szabálytalanságot. Az elnök hangsúlyozta: a végrehajtók nem tehetnek semmit az uzsorások ellen, hisz ők jogerős bírósági végzés alapján tartanak árverést. A kmarai elnök megemlítette: a siklósi végrehajtó feladata lenne, hogy Mali Zoltán egyik cégénél pénzt foglaljon, ezt a munkát azonban – összeférhetetlenség miatt – visszaadta. Drávapiski polgármestere erre azt mondta: ő az uzsora megszüntetéséért küzd, s nem a cége ellen indított végrehajtás okán megsértődve fordult a sajtóhoz. Hozzátette: egyébként mindössze 100 ezer forintot foglalnának a cégén, s az erről szóló döntést  megfellebbezi.

Az érintett végrehajtó – arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat – nem reagált arra a feltételezésre, hogy uzsorásokkal lenne  valamiféle üzleti kapcsolata. A 24 éves szakmai múlttal rendelkező, 60 esztendős férfi – miként tudósítónknak fogalmazott – biztos abban, hogy a törvényeket betartva végezte a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.