Uzsorás gyerekrablókat ítéltek el

Gyermekrablásért és zsarolásért ítéltek el egy házaspárt és két társukat Debrecenben.

Egy házaspár két tagjára hat-hat év, két társukra pedig két és fél év, illetve nyolc hónap szabadságvesztést szabott ki pénteken jogerősen a Debreceni Ítélőtábla, amiért elraboltak egy gyereket és zsarolással próbáltak pénzhez jutni - közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára az MTI-vel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Viss községben elő sértettek rendkívül szegényes életkörülményeik miatt állandó kölcsönökre szorultak. 2006-ban a szomszédjukban élő vádlottaktól néhány alkalommal alapvető élelmiszereket kértek kölcsön, ám ennek fejében azok 380 ezer forintot követeltek vissza tőlük, különféle súlyos fenyegetések közepette. Az egyre keményebb fenyegetések hatására a sértettek végül az ellen sem tiltakoztak, hogy a főként segélyekből összejött összes pénzüket, 765 ezer forintot elvegyék tőlük.

A vádlott házaspár 2007 júniusában felajánlotta, hogy a sértettek 11 éves lányát szívességből elviszik Sárospatakra, ahol a gyerek a tanulmányait folytatta. A kislányt azonban egy tanyára vitték és ott több mint egy hónapig fogva tartották. Anyjával közölték, hogy a gyereket 15 ezer forint fejében engedik el. A nő végig tudta, hol van a lánya, találkozhatott is vele, de a korábbi fenyegetések miatt nem mert szólni a rendőrségnek. A házaspár két tagján kívül két további rokon is részt vett a zsarolásban és a fogva tartásban, egyikük még fiatalkorú volt.

A fogva tartott lányra a házaspár ezen időszak alatt rábízta saját öt, 1 és 7 év közötti gyerekének felügyeletét. A hat gyermeket sokszor egész napra magukra hagyták, pedig egyikőjüknek rendszeren voltak epilepsziás rohamai.

A családgondozó 2007. július 10-én a szomszédoktól szerzett tudomást a történtekről, majd értesítette a rendőrséget. A tanyára kiérkező rendőrök a gyerekeket piszkos és elhanyagolt állapotban találták.

A házaspár esetében a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a cselekmények nagyszámú halmazatát, az önbíráskodás huzamosabb ideig történő ismétlődését és ebből adódó kitartó szándékukat. Őket hat-hat év börtönbüntetésre ítélték a többi között emberrablás, zsarolás és kiskorúak veszélyeztetése miatt.

Az elítélt férfi büntetett előéletű, csakúgy, mint társuk, aki tettét feltételes szabadsága közben követte el, rá két és fél év börtönbüntetést szabtak ki. A másik, még fiatalkorú társtettest nyolc hónap, fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.