Utoljára vonult fel a 'kritikus tömeg'

Ma délután rendezték meg az utolsó Critical Mass kerékpáros felvonulást. A szervezők szerint a mozgalom elérte a célját, és egyre többen kerékpároznak Budapesten.

A menet a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról indult 15 óra 55 perckor és 16 kilométer megtétele után a Városligetben bringaemeléssel zárul a demonstráció. A belvárosban délután nagyjából fél 4 és este 7 óra között kell forgalomkorlátozásokra számítani, a kerékpárosok a rakpartról indulva a Közraktár utca - Boráros tér - Petőfi híd - Műegyetem rakpart - budai alsó rakpart - Halász utca - Fő utca - Clark Ádám tér - Alagút - Attila út - Szarvas tér - Ybl Miklós tér - Clark Ádám tér - Lánchíd - Széchenyi István tér - József Attila utca - Andrássy út - Hősök tere - Olof Palme sétány útvonalon mennek a Petőfi Csarnok előtti térre. A demonstráció idején ezen az útvonalon a keresztirányú forgalmat szakaszosan fogják átengedni, de néhány perces lezárásra mindenképp számítania kell az autósoknak. A kerékpárosok elhaladása után a zárásokat feloldják.

"Az eleje leért a Lánchídon Pestre, a vége meg mindig a Margithídnál van! Soha nem voltunk ennyien!!!" - írták Facebook-oldalukon és több fotót is csatoltak a rendezvényről.

Mivel egyre többen választják a kerékpáros közlekedést a fővárosban, a mozgalom elérte célját, így most már a független szakmai érdekképviselet megerősítésére van szükség - indokolták a szervezők korábban az MTI-nek, miért ez az utolsó felvonulás. Az utolsó Critical Mass központi üzenete ezért az összefogás és a szerveződés szükségessége, a Kerékpárosklub megerősítése és munkájának kiterjesztése kerületi közösségekre, helyi célokra.

A Critical Mass megmozdulást 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az európai autómentes napon - rendezték meg azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kerékpározást és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében. Az eddigi 15 akción több százezer bringás vett részt.

Critical Mass - utoljára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.