Utoljára 1880-ban élt együtt ennyi fiatal a szüleivel

Egy friss kutatás szerint az amerikai fiatalok többsége a szüleinél lakik. 130 éve nem volt ilyen magas ez az arány.

A 18 és 34 év közötti fiatalok nagyobb valószínűséggel laknak még mindig a gyerekkori otthonukban, mint a párjukkal. Az egyedül élők száma még ennél is alacsonyabb.

A Pew Research Center tanulmánya alapján 2014-ben a fenti korcsoportba tartozó fiatalok 32.1 százaléka élt a szüleivel, míg 31.6 százalékuk a párjával osztotta meg az otthonát és csak 14 százalék élt magányosan.

A tanulmány készítői szerint a családi állapotban és a foglalkoztatásban bekövetkezett  demográfiai változások állnak a dolgok hátterében.

„Ez a fordulat elsősorban annak köszönhető, hogy drasztikusan visszaesett azoknak a fiatal amerikaiaknak a száma, akik 35 éves koruk előtt kötelezik el magukat” - indokolta az eredményeket Pew tanulmánya.  Korábban az volt az elterjedt, hogy a fiatal felnőttek a párjukkal éltek. 1960-ban már az amerikai fiatalok közel kétharmadára volt jellemző ez, míg csupán ötből egy élt továbbra is a szüleivel. 

Azóta az első házasság kötéskori életkor emelkedésével minden más is kitolódott. Ehhez adódik hozzá annak a hatása, hogy a foglalkoztatottság visszaesett a fiatal férfiak között, a bérek stagnálnak, így egyre kevesebben költöznek el otthonról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.