Utolérte a Sors a hajótolvajokat

Külföldi jachtok lopására szervezett bandát egy pécsi férfi. Az ügyben pénteken hozott első fokú ítéletet a Baranya Megyei Bíróság.

Az ítélet indoklása szerint most 50 éves K. Gyula 1982. és 1998. között Németországban élt. A férfi hazatérése után - külföldi kapcsolataira építve – Pécsett majd másutt is szolárium stúdiókat nyitott, és szolárium-berendezések kereskedésével foglalkozott. Cégei 2007 nyaráig jól hozták a pénzt, ám akkor K. Gyula – ismeretlen okból - eladósodott. A vállalkozó akkor határozta el, hogy jachtokat tulajdonít el Hollandiában, Horvátországban és Törökországban, majd a hajókat ellátja új névvel és hamis papírokkal, s eladja azokat.

K. Gyula bandát szervezett: csapatában volt ember a hajók vezetésére, a hamis papírok beszerezésére, alkalmazott hajószakácsot és – mivel sok pénzzel mozgott – testőrt is. A pécsi férfi és emberei 2007 augusztusában el is kötöttek egy 90 millió forintot érő hajót Hollandiában, s a járművet a Rajna-Maina-Duna útvonalon hazanavigálták. Itthon viszont már várták, és őrizetbe vették a banda nyolc tagját.

Az ítéletből kiderült, hogy K. Gyulát a rendőrök már jóval korábban figyelték és telefonjait lehallgatták. Igaz, nem a hajólopás előkészületei miatt, hanem mert azt gyanították, hogy a pécsi férfi drogban „utazik”. Ez ugyan nem igazolódott, a lehallgatási jegyzőkönyvek azonban a jacht eltulajdonítását megfelelően bizonyítják. Az ítélet ugyanakkor kimondja, hogy az ügyben sok a bizonytalanság, így azt sem tudni, hogy ki volt a lopott jacht ukrán megrendelője.

A lopással és okirat-hamisítással vádolt K. Gyulát 10 év, H. Gábort, aki a hamis papírokról gondoskodott 8 év fegyházra ítélte a bíróság. Az utóbbi vádlott büntetését kábítószerrel való visszaélés súlyosbította. A banda további hat tagjára 2-5 év szabadságvesztést rótt ki a bíróság.

Amúgy az ellopott hajót a tolvajok „Need For Speed”-ről „Destiny”-re - vagyis: „Sors”-ra – keresztelték. Hogy a csapat sorsa mi lesz, az még nem dőlt el, mivel valamennyi vádlott tagadja a terhére rótt bűncselekményt, s mindannyian fellebbeztek az ítélet ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.