Utcai kivégzést rögzített egy térfigyelő kamera Nápolyban - azonosították a gyilkost

Utcai kivégzést rögzítő videofelvételt tett közzé egy nápolyi ügyész. A gyilkosság Nápoly egyik szegénynegyedében, Rione Sanitában történt, még májusban. Frissítve: azonosították a tettest.

A térfigyelő kamera felvételén látható, amint egy baseball sapkás, fekete pulóvert, kék famert és edzőcipőt viselő férfi bemegy egy boltba, körülnéz, majd kifelé jövet pisztolyt ránt és lelő egy a bolt előtt álló embert. Ahogy az áldozata térdre rogyott, majd kiterült a járdán, a gyilkosa hátulról megközelítette, és hátulról többször fejbe lőtte, majd kimért léptekkel távozott a helyszínről. A CNN tudósítása szerint az egyik járókelő megpróbálta felemelni az áldozat fejét, mintha azt nézné, ismeri-e, egy másik gyalogos viszont egyszerűen átlépett a holttesten.

"Valóban visszataszító látni úgy viselkedni embereket, mintha nem egy holttest feküdne keresztben a járdán" - nyilatkozta egy rendőrségi szóvivő. "Sajnos, ez nem számít különleges esetnek Nápolyban, különösen ezen a környéken" - tette hozzá.

A névtelenséget kérő rendőrségi illetékes azt is elmondta, hogy Sergio Amato maffia-ügyekre szakosodot ügyész adta át a felvételt a médiának, annak reményében, hogy valaki felismeri a gyilkost és feltételezett társát: egy férfit, aki az áldozat mellett állt, és közvetlenül a gyilkosság előtt távozott a helyszínről.

A felvétel közzététele meghozta a sikert: a rendőrség azonosította az elkövetőt - közölte az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva a CNN. A hírügynökség információja szerint egy harmincas éveiben járó, helybéli férfi volt a tettes, aki a közelmúltban elhagyta a várost.(A CNN vasárnap este közzétette a videófelvételt is.)

A felvételen látható harmadik férfi az Il Mattino című lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy bármi köze lett volna a gyilkossághoz: csak a lányára várakozott az utcán, a felvétel nyilvánosságra kerülése óta viszont rettegésben él.

A gyilkosság indítéka továbbra sem ismert, a tudósítás azonban megjegyzi, hogy a negyedben erős a Camorra bűnszövetkezet jelenléte. Az áldozatot is azonosították: egy bankrabló volt a szóvivő szerint.

Maria Rosaria Carfagna olasz esélyegyenlőségi miniszter tragikusnak nevezte a felvételt, amely végre mindenféle cenzúra nélkül megmutatja a Camorra gusztustalan oldalát, amely egy cvárost, egy régiót, egy körzetet kényszerített arra, hogy szégyenkezzék, és eltakarja igazi arcát.

"Egy nagyszerű európai város közepén, fényes nappal, az utcán történt gyilkosság nem tekinthető normálisnak, és még kevésbé elfogadhatónak" - nyilatkozta a miniszter.

Sokkolónak nevezte a videofelvételt a La Repubblica című lapnak nyilatkozva Roberto Saviano, a Camorra maffiáról szóló, Gomorra című könyv szerzője. Saviano - aki könyve megjelenése után rendőrségi védelemben részesült - leginkább a járókelők közönyét tartja sokkolónak, különösen, hogy a város szerinte "háborúban áll".

Az olasz Zöld Párt kétezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel; "a Camorra a hallgatásukért fizet, mi pedig azért, hogy az beszéljenek" - nyilatkozta Francesco Emilio Borelli, a párt campaniai vezetője.

A rendőrség szerint körülbelül hatvan, 2009-ben Nápolyban és környékén elkövetett gyilkosság írható a Camorra számlájára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.