Utcai ételárusok miatt tört ki zavargás - 38 ember van őrizetben

Hongkongban vád alá helyeztek 38 embert zavargásban való részvétel miatt azok közül, akiket a hét eleji erőszakért, az éjszakai rombolásért felelősnek tartanak - számolt be a helyi online média csütörtökön.

Eddig 64 őrizetbe vételről érkezett jelentés, közülük egyelőre 35 férfit és 3 nőt hallgatott meg a bíróság, egyiküket, egy 15 éves fiatalkorút a többiekétől eltérő helyszínen. Amennyiben bűnösnek találják őket, 10 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Ügyükben a tárgyalást áprilisig elnapolták, addig óvadék ellenében szabadlábon lehetnek. Ugyanakkor többségük számára megtiltották, hogy a hétfőről keddre virradóra történt zavargások helyszínét, a Mong Kok kerület bizonyos részeit látogassák.

A hongkongi utcai erőszak, rendbontás egyik legsúlyosabb példájaként emlegetett zavargás állítólag amiatt tört ki, hogy a rendőrség és a közegészségügyi felügyelet utcai ételárusok ellen kívánt fellépni.

A többségükben fiatalok több szeméttárolót felgyújtottak, köztéri installációkat rongáltak meg, majd a rekeszekben, dobozokban helyszínre szállíttatott téglákkal és üvegekkel a rendőrökre támadtak. Az éjszakai összetűzések után 130 embert, közöttük 90 rendőrt és öt újságírót kellett kórházakban ellátni. Jelenleg még hatan szorulnak kezelésre.

Hongkongi politikusok széles körben elítélték a történéseket, ugyanakkor egyikük, a Peking-barátnak címkézett Új Néppárt vezetője, Regina Ip azt kérte számon a biztonsági szervektől, hogy miért nem tudtak előre a megmozdulásról, s a rendőrség miért nem alkalmaz ilyen helyzetekben vízágyút. A kormányzatot arra sürgette, hogy nézzen szembe a város mélyen gyökerező problémáival.

A politikai csoportosulások ismert aktivistái közül a legtöbb a Hongkongi Bennszülöttekhez tartozik. Egyik vezetőjük, Ray Vong, a csoport Facebook-oldalán csütörtökön közzétett hangfelvételén "utolsó üzenetében" arról beszélt, hogy "jobb tisztességgel meghalni, mint dicstelenül túlélni". Vong arra panaszkodott, hogy miközben Hongkong a szülőhelye és itt nőtt fel, mára már felismerhetetlenné vált. "Nem tudok különbséget tenni, hogy a kínai szárazföldön vagyok, vagy Hongkongban" - mondta, hangsúlyozva, hogy Hongkong a hongkongiaké.

A 22 éves fiatalember frusztrációjával indokolta, hogy ő és szövetségesei véghezvitték - mint fogalmazott - Hongkong legnagyobb zavargását 1967 óta. A városban akkor a brit gyarmati uralom ellen baloldali zavargások törtek ki, amelyeknek több mint félszáz halálos áldozatuk volt.

Sajtójelentések arról számoltak be, hogy Vong otthonát rendőrök vették körül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.