Utast szállított két vérengzés között az uberes ámokfutó

Dolgozott szombat este az az ámokfutó férfi, aki hat embert megölt, kettőt pedig súlyosan megsebesített a michigani Kalamazooban, az Egyesült Államokban. A férfi Uber-sofőrként tevékenykedett.

A CNN-nek nyilatkozó, a nyomozás részleteit ismerő, de névtelenséget kérő forrás azt mondta, Jason Brian Dalton utasokat szállított azon az estén, amikor két helyszínen válogatás nélkül embereket lőtt le.

A hatóságok beszéltek egy emberrel, aki elmondta, közvetlenül a lövöldözés előtt Daltonnal utazott.

„Körülbelül egy mérföldre voltunk a házamtól, amikor a sofőr telefonhívást kapott. A hívás után a férfi elkezdett szabálytalankodni, megállás nélkül elhajtott a stoptábláknál. Átment a felezővonalon, a megengedett sebességnél gyorsabban hajtott és a gyepre is felment” – mondta a Matt Mellen nevű férfi, aki miután ki tudott szállni a kocsiból, elszaladt és értesítette a rendőrséget. „Ő meglepően nyugodt volt, én viszont kiborultam” – tette hozzá.

Az Uber elismerte, hogy a 45 éves Dalton nekik dolgozott, és közleményt adtak ki az eset kapcsán. Mint írták, megrendülve értesültek az értelmetlen erőszak híréről.

A Michigan állami rendőrség közlése szerint az első lövésről nem sokkal este háromnegyed hat előtt értesültek. Az első áldozat egy nő volt, aki három gyermekével tartózkodott egy apartmankomplexum parkolójában. A nő sérülései súlyosak, de nincs közvetlen életveszélyben.

Négy órával később Dalton egy apát és fiát lőtt le egy autókereskedésnél. Az 53 éves férfi és a 17 éves kamasz életüket vesztették. Percekkel később az ámokfutó már egy étterem parkolójában nyitott tüzet négy, hatvanévesnél idősebb nőre. Az ötödik áldozat egy 14 éves lány, aki csodával határos módon súlyos sérülésekkel, de túlélte a támadást.

A rendőrség hajnali egy óra előtt húsz perccel fogta el a férfit. A rendőrség szerint előre megfontolt, hidegvérű gyilkosságokról van szó, melyek áldozatait Dalton találomra választotta ki. Ha nem fogják el, vélhetően tovább folytatta volna a vérengzést, melyet egy félautomata fegyverrel követett el.

Jason Brian Dalton büntetlen előéletű, sosem kerül a hatóságok látóterébe. Tettének indítéka egyelőre nem ismert.

Paul Matyas Kalamazoo megyei seriffhelyettes a CNN-nek elmondta, hogy a Dalton-féle elkövetők a hatóságok rémálma: ismeretlen, kiszámíthatatlan, és nem áll kapcsolatban az áldozataival. Tettének nincsenek előzményei, és nem lehet előre megjósolni, meddig fog elmenni.

A CNN-nek nyilatkozó szomszédok elmondták, hogy a kétgyerekes Daltonék tipikus amerikai családnak látszottak. A férfit csöndes, jó embernek ismerték, aki érdeklődött a fegyverek iránt. Az egyelőre nem tudni, hogy Daltonnak volt-e engedélye a félautomata fegyverre, amellyel a gyilkosságokat elkövette, de a házában több lőfegyvert is találtak, és vizsgálják, hogy azokkal követtek-e el bűncselekményeket, vagy pusztán egy legális gyűjtemény részei-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.