Fokozott készültség a folyóknál

Több utat le kellett zárni a Duna és a Rába magas vízállása miatt, Szombathely környékén a vasúti pályát is. A Duna várhatóan kilép a medréből a Dunakanyarban, ez is útlezárásokkal járhat. Magyarország folyóin jelenleg csaknem négyszáz kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség, több mint kétszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban.

Csütörtök estétől másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi alsó szakaszán Bácsa térségében - közölték az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-vel. Szilbekné Molnár Katalin központi védelemvezető-helyettes elmondta: ugyancsak másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Lajtán, mivel a folyó magyar szakaszán tovább folytatódott az áradás és a vízállás elérte a másodfokú árvízvédelmi szintet.

A Nagy-Duna alsó-szigetközi szakaszán Nagybajcsnál csütörtöktől harmadfokú az árvízvédelmi készültség . Elrendelésével egyidőben elsőfokú vízminőségvédelmi készültség is életbe lépett. Ez utóbbi intézkedést a hullámtereken, vízpartokon és az elöntött területeken felhalmozott anyagok vízminőséget veszélyeztető hatása tette szükségessé - közölte a szakember. A Mosoni-Duna Győrnél a nap folyamán tovább áradt és elöntötte a hullámteret. A tetőzés szombat éjjelre várható 670 centiméterrel.

A Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében péntek reggel 6 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a központi védelemvezető. A Rába alsó szakaszán tetőzéskor másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek.

A Hanságban péntek reggel 6 órától másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget és megindítják a szivattyúkat Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban. A Szigetközben továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség:abban a térségben vízkormányzást végeznek.

Csütörtök déutáni hírek:

Harmadfokú készültséget rendeltek el Nagybajcsnál, ahol - akárcsak Győrben - szombat hajnalra várják a Duna tetőzését. A folyó itt a várakozások szerint 750 centiméter körül tetőzik, ez körülbelül egy méterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízszinttől. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek arról beszélt: a Duna vízállása Komárom-Esztergom térségében megközelíti a harmadfokú készültség szintjét, legfeljebb 10-20 centiméterrel lehet annál alacsonyabb.

Átvághatják a töltést

Janák Emil szerint a Lajtán a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladja a vízállás. A szakemberek pénteken döntenek arról, hogy megnyissák-e az úgynevezett vésztározót. Ez azt jelenti, hogy a töltést átvágják és mezőgazdasági területre engedik ki a vizet, hogy lakott területeket az áradás ne veszélyeztessen.
A Rába alsó szakaszán Sárvár és Győr között másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek. A Szigetközben és a Hanságban belvíz elleni védekezés is zajlik, de még nem indult meg a szivattyúzás, a problémát egyelőre vízkormányzással oldják meg.

Félmillliárd védekezésre

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ülését követően Szabó Imre szakminiszter azt közölte: jelenleg egy 500 millió forintos keret áll rendelkezésre, amely felülről nyitott. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területére és további esőzések várhatóak a jövő héten.
Mint fogalmazott: egy szélsőséges időjárási jelenségnek vagyunk a tanúi, a jelenlegi helyzetet az aszályt követően egy nagyon intenzív, nagy mennyiségű csapadék idézte elő. A miniszter közlése szerint tartós harmadfokú készültség várható csütörtök reggeltől. Jelenleg Komárom és Esztergom térségénél van jelentős vízszintemelkedés, itt harmadfokú készültség várható.

Jelenleg 205 ember vesz részt védekezési munkálatokban; melléjük a győri vízügyi szervezet kérésére hetven szakembert vezényeltek át Szolnokról. A csapat zöme még a nap folyamán megérkezik a helyszínre, mintegy húszan pénteken csatlakoznak hozzájuk.

'Rendkívüli méretű árvíz'

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár közlése szerint eddig Szentgotthárdnál és környékén 60 ezer homokzsákot használtak fel. Felkészülés céljából a Dunakanyar önkormányzatainak 50 ezer homokzsákot küldenek az állami készletből. Mint mondta, az egész Rába-völgyben "rendkívüli méretű árvízre kell számítani". Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy rendkívüli készültséget rendelnek el ezen a szakaszon.

Csákánydoroszlón csak csónakkal

A Rába mellett fekvő települések felkészültek az árvíz elleni védekezésre, mindenütt lesz elegendő ember és homokzsák - közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Kovács Ferenc, a testület vezetője, a vasi megyegyűlés elnöke, aki szerinte Rábán az eddig mért legnagyobb vízállással kell szembenézni. Csákánydoroszló Dózsa-liget nevű részéből - ahol már csak csónakkal lehet közlekedni. Huszonöt embert kellett kiköltöztetni otthonából.

Közlekedési korlátozások

A magas vízállás, a közelgő áradás miatt már több vasútvonalat le kellett zárni és az elkövetkezendő napokban további helyeken korlátozzák majd a közlekedést. Nem járnak a vonatok Rátót és Szentgotthárd, valamint péntek hajnaltól Körmend és Zalalövő között sem, az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Demszky Gábor főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító-telepek árvízi üzemmódra való átállítását. Az ausztriai és magyarországi vízgyűjtőkön az elmúlt napokban elképesztően nagy mennyiségű eső esett, volt, ahol elérte összességében a 185 milliméternyit is - mondta. Szentgotthárdnál a délelőtti órákban 506 centiméteres magassággal tetőzött a Rába, majd lassú apadásnak indult, a kora délutáni órákig már nyolc centiméternyit húzódott vissza a folyó vízszintje.

Ausztriában már elcsendesedtek

Ausztriában eközben javult az árvízhelyzet: a több napig tartó esőzéstől leginkább sújtott Alsó- és Felső-Ausztriában jelentős javulásról számoltak be a vízügyi szakemberek, minden folyó vízszintje csökken. Az áradásoktól szintén érintett Stájerországban nem változott a nagyobb folyók, a Rába, az Enns és a Mura vízszintje, de a jelentések szerint már "elcsendesedtek" a folyók. Burgenlandban a tartományi tűzoltóság történetének legnagyobb bevetése kezdődött szerdán, csütörtökre már több mint háromezren dolgoztak az árvízkárok elhárításán. A tűzoltóság közölte, hogy kézben tartják a helyzetet. Csütörtök hajnal óta a Duna vízállása is csökken Bécsnél.

Korábbi hírek:

A Duna és a Rába magas vízállása, a közelgő áradás miatt már több utat le kellett zárni és az elkövetkezendő napokban további útszakaszokon korlátozzák majd a közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t. A Dunántúlon a Rába áradása miatt lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti összekötő utat, a Pinkamindszent és az ottani határátkelő közötti útszakaszt, a Rönök és Csörötnek közötti mellékutat, valamint a Vasszentmihály és Csörötnek közötti utat. Csörötnek települést a 8-as főút felől egyelőre nem lehet megközelíteni. A Rába áradásáról bővebben >>>

A Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon Rátót és Szentgotthárd között a Rába és a Lapics-patak áradása miatt csütörtök reggel lezárták a vasúti pályát, itt a belföldi és nemzetközi járatok utasait pótlóbuszok szállítják az árhullám levonulásáig. A Rába Szentgotthárdnál a valaha mért legmagasabb vízállással tetőzik, ezért ott már szerda délután harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Kisoroszi közúton nem lesz megközelíthető

A Dunántúlon további útlezárások várhatóak, például az Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településre vezető utakon.A Duna várhatóan a következő napokban kilép a medréből a Dunakanyarban, ezért lehetséges, hogy már pénteken le kell zárni a 11-es főutat Visegrád és Dömös között, s a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő utat. Ha ez megtörténik, Kisoroszi országos közúton nem lesz megközelíthető.

Szintén le kell zárni feltehetően a 2-es főutat a 28-as és 29-es kilométer között, ekkor Sződligeten csak egy sáv marad szabadon. Szobon és Nagymaroson várhatóan a révhez vezető utakat nem használhatják majd a közlekedők. Az útlezárásokat táblákkal jelzik majd, s ezeken az útszakaszokon folyamatos műszaki készenlétet és megerősített útellenőri szolgálatot is biztosítanak.

Harmadfokú feletti vízszinttel tetőzik a Duna

Az előrejelzések ismeretében a Duna tetőzésekor Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében harmadfokú feletti vízszint várható. Nagymaros és Budapest térségében másodfokú készültség elrendelésére kell számítani. Budapestnél a tetőzés 760 centiméteres vízállás körül várható, ez azt jelenti, hogy 600-650 centiméteres vízállásnál előbb a budai, majd a pesti rakpartot is le kell zárni a forgalom elől.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe csütörtök délben a Nagy-Duna alsó szigetközi szakaszán Nagybajcsnál - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.Janák Emil elmondta: a tetőzés szombat hajnalban várható Nagybajcsnál 730 centiméterrel. Ez alacsonyabb lesz a 2006-os árvíznél, amikor 758 centiméterrel tetőzött a folyó. A legmagasabb vízszint 2002-ben volt a Duna ezen szakaszán, akkor a folyó 872 centiméterrel tetőzött.

Győrnél szombaton áradhat ki a Mosoni-Duna

Az igazgató tájékoztatása szerint a Duna vízállása Komárom-Esztergom térségében megközelíti a harmadfokú készültség szintjét, legfeljebb 10-20 centiméterrel lehet annál alacsonyabb.Győrnél szombat éjjelre várható a Mosoni-Duna tetőzése 670 centiméterrel, várhatóan addigra árasztja el a víz az uszodát és az alacsonyabban fekvő csónakházakat.

A Lajtán a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladja a vízállás. A szakemberek pénteken döntenek arról, hogy megnyissák-e az úgynevezett vésztározót. Ez azt jelenti, hogy a töltést átvágják és mezőgazdasági területre engedik ki a vizet, hogy lakott területeket az áradás ne veszélyeztessen.

A Rába alsó szakaszán Sárvár és Győr között másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek. A Szigetközben és a Hanságban belvíz elleni védekezés is zajlik, de még nem indult meg a szivattyúzás, a problémát egyelőre vízkormányzással oldják meg. A Duna Ausztriában már tetőzött - mondta az igazgató.

Négyszáz kilométeren van árvízi készültség

Rendelkezésre áll az árvízi védekezéshez és a helyreállítási munkálatokhoz szükséges költségvetési pénzügyi fedezet - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Budapesten. Jelenleg egy 500 millió forintos keret áll rendelkezésre, amely felülről nyitott - mondta Szabó Imre az Országos Műszaki Irányító Törzs ülését követő sajtótájékoztatón. Kóthay László vízügyi államtitkár közölte: jelenleg 205 ember vesz részt védekezési munkálatokban. Magyarország folyóinak védvonalain jelenleg 377 kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség.

Csehországban már hat halottja van az árvíznek

Csehorzságban már hat halottja van az észak-morvaországi árvíznek. Négyen az utcára és a házakba zúduló vízben fulladtak meg, ketten pedig infarktusban hunytak el, ugyanis a rohammentők nem tudták megközelíteni lakhelyeiket. Bővebben >>>

Az elárasztott pincéket és helyiségeket vízi pumpával próbálták vízmentesíteni
Az elárasztott pincéket és helyiségeket vízi pumpával próbálták vízmentesíteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.