Űrszonda: semmi sem biztos, de Magyarországra is zuhanhat

Ma éjfélig becsapódik a Földbe az orosz Phobos-Grunt, űrszonda, de változatlanul nem tudni, hogy hol. Nem kizárt, hogy egyes darabjai Magyarországra zuhannak. Vasárnap délelőtt összeült a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

A legfrissebb információk szerint 14 órakor a műhold belépett a légkörbe, ahol még megtesz hét egész kört a föld körül, majd - magyar idő szerint - este 22 óra tájban ismeretlen helyen becsapódik a földbe.

Az orosz nagykövetségtől kapott  információk szerint a Phobos-Grunt űrszonda a tegnapi jelzésnél később, de még ma este becsapódik a Földön – tudatja a katasztrófavédelem. Ugyanezt erősítik meg a Rosszkozmosz honlapján található adatok is.

A helyzetet hazánkban is folyamatosan értékelik, ma délelőtt összeült a Kormányzati Koordinációs Bizottság operatív törzse, amely veszélyhelyzetek esetén a kabinet döntés-előkészítő szerve.

A legutolsó orosz számítások szerint a 13 ezer 200 kg tömegű ma 15 óra 36 és 23 óra 24 perc között találkozik a Földdel. Annak meghatározására, hogy ez a bolygó pontosan melyik pontján következik be, még mindig nem vállalkoztak az orosz szakemberek, de előrejelzések vannak.

Bizonyos számítások tehát készültek, és olyan szcenárió is létezik, amely szerint a műholdbecsapódás hazánkat is érintheti. Pénteken a brit védelmi minisztérium hasonló eredményre jutott, újabb információkat azonban azóta nem tettek közzé.

Az Orosz Föderáció magyarországi hivatalos kapcsolattartója a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), így a frissített információk azonnal megérkeznek a szervezethez.

Amennyiben a becsapódás előtti legutolsó adatok alapján is valószínűsíthető lesz Magyarország érintettsége, a BM OKF a médiaszolgáltatókon keresztül értesíti a lakosságot a szükséges tennivalókról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.