Űrszemét veszélyezteti az űrállomást

Egy űrtörmelék közeledése miatt a houstoni földi irányítás vasárnap utasította a Nemzetközi Űrállomáson és a hozzácsatlakozott Discovery amerikai űrrepülőgépen tartózkodó asztronautákat, hogy hajtsanak végre pályamódosítást.

A számítások szerint egy tíz évvel ezelőtt fellőtt kínai hordozórakéta 10 centiméteres maradványa pont akkor kerül aggasztó közelségbe a Föld felett 350 kilométeres magasságban keringő űrbázishoz, amikor a Discovery két űrhajósa közép-európai  idő szerint hétfő délután kilép a nyílt világűrbe, hogy külső űrszerelési munkákat végezzen el. A nagy sebességgel száguldó  űrtörmelék komoly veszélyt jelenthet az űrhajósokra.

Az asztronauták ezért a földi irányítástól kapott utasítás alapján három órára bekapcsolták a Discovery hajtóműveit, ami  elegendő volt ahhoz, hogy a Nemzetközi űrállomás (ISS) kikerülje a veszélyes pályaszakaszt.

Március 12-én - még a Discovery kikötése előtt - rövid időre átparancsolták az űrállomás háromfős legénységét az ISS egyik  dokkoló egységében parkoló Szojuz orosz űrhajóba, mert egy veszélyesnek tűnő tárgy tűnt fel az űrbázis közelében. A Szojuzok  ugyanis mintegy mentőcsónakként is szolgálhatnak arra az esetre, ha az űrállomáson dolgozó asztronauták vészhelyzetbe kerülnek, mert az orosz űrhajóval azonnal visszatérhetnek a Földre.

Ennyi műhold kavarog a Föld körül - közülük kettő szerdán Szibéria fölött össze is ütközött
Ennyi műhold kavarog a Föld körül - közülük kettő szerdán Szibéria fölött össze is ütközött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.