Ön is részt vehet egy tejesdobozzal a rekorddöntésben

Guinness-rekordot szeretnének felállítani az italos kartonok újrahasznosításából budapesti gyerekek, a rekordhoz egy tonna tejes- és üdítősdoboz összegyűjtése szükséges, ami 30-35 ezer kartont jelent.

A kezdeményezés nyitott, várnak mindenkit június 3-án a Millenárison – Baka Éva, az eseményt szervező Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában. Az eseményt délután egy órára szervezik, de már reggel 10-től fogadják a kiöblített, lapított kartonokat a helyszínen – ismertette az IKSZ elnöke.

Az italoskartonokat sokféle módon lehet újrahasznosítani, mivel a darálás során a dobozokon lévő műanyag összeragasztja a szemcséket, így készülhet belőlük bútorlap, elválasztó fal – mondta Baka Éva. Ha vizes oldással kiveszik a műanyagot és az alumíniumot, az így készült merített papírból tojástartó, higiéniai papír, akár plakát is előállítható, mivel nagyon jó minőségű ez a papír – tette hozzá.

Lényeg az, hogy lapítunk – fogalmazott az ISZ elnöke a szelektív kartonok gyűjtésének módjáról. Hozzátette: nem fontos kiöblíteni a dobozokat, és a kupak is maradhat rajta. Fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, Magyarországon ma ezeknek a kartondobozoknak 20-23 százaléka kerül be a gyűjtőedényekbe – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.