Újra bíróság előtt a mohácsi rajztanár

Első fokon újrakezdődött annak a mohácsi rajztanárnak a büntetőpere, akit az ügyészség azzal vádol, hogy szexuális indítékkal simogatta 6-8 éves tanítványait.

A most 47 éves Bosnyák Mihályt 2010 februárjában vették őrizetbe. Erre az adott okot, hogy a tanár egyik diákja, egy hatéves kislány az őt meghallgató pszichológus szerint azért szenvedett vizelési panaszoktól, mert megzavarta őt, hogy Bosnyák Mihály az intim testrészein simogatta.

A nyomozók meghallgatták a pedagógus tucatnyi tanulóját, s közülük többen is terhelő vallomást tettek a tanárra. Az ügyészség szemérem elleni erőszak bűntettéért, illetve szerzői jogok megsértéséért emelt vádat Bosnyák ellen. Utóbbi arra épült, hogy a rendőrség lefoglalta a tanár számítógépét, amin ugyan a szexuális vádat igazoló bizonyítékot nem találtak, viszont akadtak nem jogtiszta programok a gépen.

Az első fokon ítélkező mohácsi bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a tanár elkövette a szexuális bűncselekményeket, a szerzői jogok megsértéséért viszont 92 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a férfit. Az indoklásból a sajtó semmit sem tudhatott meg, mert a tárgyalás – a kiskorú sértettek érdekében – végig zártan folyt.

Az ügyészség és a vádlott fellebbezett, így az ügy a megyei bíróságon folytatódott. A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, mivel úgy látták, hogy a szerzői jogok dolgában hiba volt elrendelni a zárt tárgyalást, ráadásul Bosnyák Mihály védőjének, Magyar Györgynek a meghatalmazása nem volt szabályos, mivel őt a vádlottnak egy olyan távoli rokona bízta meg, aki ezt nem tehette volna. Ezért kedden újra első fokon startolt a büntetőper, ami ezúttal is a nyilvánosság kizárásával vizsgálja majd a szexuális vádak megalapozottságát. Az új eljárás elsőfokú bírósága azonban most nem a mohácsi, hanem a pécsi. Magyar György – aki immár szabályos megbízással látja el feladatát – bízik abban, hogy védencét teljesen felmenti a bíróság, az ügyvéd szerint ugyanis a nem jogtiszta programok a tanárt foglalkoztató általános iskola számítógépén voltak, s azt az intézmény telepítette fel a komputerre.

Bosnyák Mihályról tudni kell, hogy negyedszázadon át vezetett rajzszakkört Mohácson, s tanítványai közül többen is bejutottak a képző- és az iparművészeti főiskolára. A férfi pedagógusi munkáját, művészetét és kiállításait nagy tisztelet övezte a Duna parti városban, s amikor letartóztatták őt, volt tanítványai, mintegy százan – rendőrség gyanúját elutasítva – a tanárt támogató szimpátiatüntetést rendeztek Mohács főterén. Az egykori növendékek úgy vélekedtek, hogy a gyermektelen Bosnyák nem szexuális indíttatással simogatta tanítványait, hanem szeretettől vezérelve, ami azonban kívülálló számára esetleg félreérthető volt. A tanár a per folyamán bejelentette, hogy bármi is lesz az ítélet, felhagy a pedagógusi pályával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.