Újra áll a forgalom a Csatorna-alagútban

Ismét csaknem teljesen leállt a vasúti forgalom vasárnap délután a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban, amelyet előző nap tűz miatt lezártak.
Ezúttal a tűzesettől függetlenül, egy hosszabb ideig tartó áramkimaradás miatt kellett lezárni újból a Eurotunnel társaság által működtetett alagútpárt mindkét irányban. A vasárnapi zárlat két órán át tartott.

A Eurostar szuperexpresszeket közlekedtető cég vasárnap délután közölte, hogy az áramellátási probléma miatt a Londonból Párizsba és Brüsszelbe közlekedő vasárnapi járatok közül hatot, a Párizsból és Brüsszelből Londonba induló szerelvények közül ötöt törölt. Előzőleg a tűz miatt is töröltek már 26 Eurostar-járatot.

Az újabb fennakadás előtt nem sokkal, vasárnap délután indult meg részlegesen és több órás késésekkel a forgalom a vasúti alagútban, amelyet az előző napi tűz miatt csaknem egy teljes napon át zárva tartottak. Az alagútzárlat, valamint az áramkimaradás okozta újabb vasárnapi járatkiesések miatt csaknem 20 ezren már második napja nem tudnak eljutni célállomásukra.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a két alagút közül a vasárnapi újabb teljes zárlat előtt is csak az egyik működött, a másikban még vizsgálják a szombati tűz okozta károkat. A működő alagútban is jelentős sebességkorlátozásokat vezettek be.

Több utas arról számolt be vasárnap a Twitter közösségi üzenőportálon, hogy három-négy órája ül mozdulatlan szerelvényeken az alagút angliai bejáratánál.

Az 1994-ben megnyílt Csatorna-alagútban háromféle vonat közlekedik. A Eurostar társaság óránként 300 kilométeres sebességgel haladó szuperexpresszei utasokat szállítanak London, Brüsszel és Párizs, illetve több köztes célállomás között, a Eurotunnel által működtetett Le Shuttle-szerelvényeken személyautók, motorkerékpárok és buszok kelhetnek át Folkestone-ból Calais-ba és vissza, emellett külön, teherautók szállítására kialakított, konténerszerű vasúti kocsikat vontató szerelvények is közlekednek a két part között.

A szombati tűz ez utóbbiak egyikén keletkezett: egy kamion gyulladt ki az alagút franciaországi végén. Az alagút megnyitása óta eltelt két évtizedben ez a harmadik komolyabb tűzeset.

Az eddigi legnagyobb tűzvész 1996-ban következett be, amikor egy teherautó-szállító vonaton kigyulladt egy kamion. Akkor a károk helyreállítása 200 millió fontba (85 milliárd forintba) került, és az Anglia felé tartó szerelvények fél évig csak úgy tudtak közlekedni, hogy a sérült szakasz előtt átmentek a szembejövő forgalmat lebonyolító másik alagútba. Jelentős károkat okozó tűz volt az alagútban 2008 őszén is, amikor szintén egy teherautó gyulladt ki.

A Eurotunnel vasárnapi közleménye szerint a mostani tűz nem okozott az előző incidensekhez hasonló károkat, de a sérült alagutat vasárnap még nem nyitják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.