Újabb vízszintemelkedések várhatóak

A csapadékos idő miatt újabb vízszintemelkedések várhatók - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ismertetésük szerint az elmúlt napokban az ország nyugati felén javult az ár- és belvízhelyzet, a keleti országrészben azonban számos folyón az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozatát tartják érvényben. Kiemelték: az előrejelzések szerint a korábbiaknál csapadékosabb idő ígérkezik, szerda délután helyenként, főleg délen és délnyugaton zivatar is kialakulhat.

Az OKF közleménye szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerdától tizenegy, polgári védelmi szolgálatra berendelt munkás is erősíti az eddigi tizenhárom emberből álló védelmi stábot a szolnoki Tiszaligetben. A szakemberek a fóliázás további megerősítésével próbálják megakadályozni, hogy még jobban átázzon a szolnoki tiszaligeti körtöltés. A Tisza legmagasabb vízszintje várhatóan egy méterrel a 2006-os érték alatt marad, előreláthatóan pénteken lépi át a harmadfok elrendeléséhez kötött mértéket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csökkent a belvizes területek nagysága, és sikeres a Hortobágy-Berettyó vízszintjének szabályozása is.

Békés megyében tizenöt önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, tizenkét településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. Másodfokú készültséget tartanak fenn a Fehér- és a Fekete-Körösön, a többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körösön továbbra is a legmagasabb fokozatú készültség van érvényben.

Csongrád megyében 29 ezer hektár áll belvíz alatt, az önkormányzatok közül Székkutas másodfokú, öt település pedig elsőfokú belvízvédelmi védekezést folytat. A Tiszán a csongrádi és a mindszenti vízmércénél másodfokú árvízvédelmi védekezés van érvényben, míg a folyó szegedi szakaszán a vízügy elsőfokú védekezést folytat.

Hajdú-Bihar megyében az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok nem változtak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyolc településen tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, hét helyen másodfokon, egy településen pedig első fok mellett védekeznek. A megye folyóinak 27,5 kilométeres szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat.

A folyamatosan apadó Marcal Veszprém megyei szakaszán már csak figyelőszolgálatot működtetnek. Emellett valamelyest javult a megyében a belvízi helyzet is.

Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is öt belvízvédelmi szakaszon tartják érvényben a másodfokú készültséget.

Fejér megye székhelyén továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van, védekezésre már nincs szükség. Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van.

A Nógrád megyei Ipolytarnócnál már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Ludányhalásziban is a legalacsonyabb fokozat mellett védekeznek a belvíz ellen, Ipolyvecén pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - írta az OKF.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.