Újabb nyolcezres: feljutott a Gasherbrum II. csúcsára Varga Csaba

Több mint tizenkét órás menetelés után magyar idő szerint vasárnap kora reggel feljutott a világ 13. legmagasabb hegycsúcsára, a 8035 méteres Gasherbrum II-re Varga Csaba nagyváradi hegymászó.

A csúcshódítás részleteiről Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója is csak hétfőn értesült, mivel Varga nem vitt magával műholdas telefont.

Varga Csaba szombaton késő este indult a hármas táborból a kínai-pakisztáni határon emelkedő hegy meghódítására és vasárnap magyar idő szerint reggel hét óra előtt pár perccel, tizenkét órás menetelés után jutott fel a csúcsra.

A Gasherbrum II elég nehéz csúcs, már az első szakaszon is vannak olyan gleccserek, amelyeken csak egy társsal összekötve juthat át az ember - mondta el a hegymászó a Moys Zoltánnal folytatott első telefonbeszélgetésében hétfőn.

"A csúcson olyan kábult voltam, azt sem tudtam, hol vagyok; olyan álomszerű volt az egész. Ott nem volt olyan megható érzés, ezt csak most kezdem érezni" - mondta Varga Csaba Moys Zoltánnak.

Carlos Garranzo spanyol hegymászó blogján jelent meg egy bejegyzés az alpinistáról, miszerint osztrák társával feljutottak a csúcsra, és jelenleg az alaptáborba tartanak.

Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfő délután az MTI-nek elmondta: még nem sikerült személyesen beszélnie Varga Csabával, aki valószínűleg rádión szólt le az alaptáborba, így üzenve a neki szurkolóknak.

Mivel a bejegyzés még vasárnapról szól, a nagyváradi hegymászó várhatóan estére leér az alaptáborba és személyesen is jelentkezik - véli Moys.

A kapcsolattartó legutóbb pénteken beszélt Varga Csabával, akinek nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba.

Egy ideig nem tudták, hol van

"Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni" - vélte Moys Zoltán, hozzátéve, hogy Varga Csaba "magányos farkas", akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor. Egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

A www.4bakancs.com hegymászóportál szerint Varga Csabát blogján már korábban megemlítette Garranzo. Ez alapján Garranzo, egy Harry nevű osztrák hegymászó és Varga Csaba csütörtökön együtt ért fel az 1-es táborba, majd az osztrák mászó és Varga Csaba pénteken továbbment a 2-es táborba. A hátramaradó Garranzo szombaton indult, majd vasárnap érte el a kettes tábort. Elmondása szerint Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza, ami azt jelenti, hogy vagy felértek a csúcsra és már a 3-as táborban várakoznak vagy az időjárás nem engedi a csúcshódítást és jobb időre várnak odafent.

Az expedícióról szóló információk követhetők a Hazajáró közösségi oldalán.

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Gyenyisz (Denis) Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot.

A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.