Újabb kispanda került a veszprémi állatkertbe

Újabb kispanda került a veszprémi állatkertbe, a Franciaországból érkezett hím a vadasparkban élő nőstény párja lesz. A kispandapár a hétvégétől látható a nemrég átépített és megnagyobbított kifutóban.

A kispanda, más néven vörös macskamedve (Ailurus fulgens) állatkertekben ritkán bemutatott, kihalástól veszélyeztetett faj. Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója, kedden az MTI-nek elmondta: a veszprémi intézmény szakmai munkája jelentette a garanciát arra, hogy immár a második kispanda jöhetett Veszprémbe.

Az egy éves hím kispanda a nemzetközi fajmegmentő program keretében került Veszprémbe. Az állat 2000 kilométeres út megtétele után Franciaországból, a Trégomeur Zooparkból érkezett. A hosszú úton a Veszprémi állatkert szakemberei gondoskodtak a rendkívül értékes jövevény biztonságáról.

A hím a vadaspark nagy népszerűségnek örvendő kispanda nőstényének, Kontyőnek lesz a párja. Az állatkertben azt remélik, hogy a sikeres összeszoktatás után a szaporodóképes tenyészpár nagy szerepet játszik majd a kihalástól veszélyeztetett faj megmentésében.

A macskamedve név a kínai nyelvből származik, a kis jelző az óriáspandától való megkülönböztetés céljául szolgál. Ezek az állatok a Himalájában és a Kína délnyugati részén lévő mérsékeltövi erdőkben élnek. Éjjel aktívak, táplálékukat főként bambusz, különféle gyümölcsök, gyökerek, rovarok alkotják. A nőstény 112-158 napig tartó vemhesség után 1-4 utódot hoz a világra. A fiatal állatok egyéves korukig maradnak anyjukkal, utána önálló életet kezdenek. A vadonélő példányok a 13 éves kort is megérhetik.

A veszprémi állatkertben a kispandák kedvéért bambuszt telepítettek; amíg a növények megnőnek, bambusztáppal táplálják őket - jegyezte meg Török László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.