Újabb részletek a részeges ügynökök incidenséről

Egy folyamatban lévő bombariadó-nyomozás helyszínén hajtott át az amerikai elnök biztonságáért felelős Secret Service két, a gyanú szerint ittas ügynöke, aki nekiment egy biztonsági úttorlasznak - írta pénteki számában a The Washington Post.
A lap szerint március 4-én este 20 óra 25 perckor egy kék Toyotából egy nő szállt ki egy zöld ingbe csavart csomaggal, majd odament az őrség egyik tagjához és az mondta neki, hogy bomba van nála. A nő letette a batyut a földre, majd visszaült a kocsiba. A Secret Service embere, bár megpróbálta, nem tudta megakadályozni, hogy elhajtson.

A környéket lezárták és tűzszerészeket hívtak. Kevéssel 11 óra előtt érkezett a helyszínre gépkocsival a Secret Service két vezető munkatársa, Mark Connolly, az elnök személyes testőrségének második embere és George Ogilvie, a washingtoni területi iroda egyik vezetője. A két férfi egy, a washingtoni kínai negyedben megrendezett testületi mulatságról tért vissza.

A lapnak nyilatkozó források szerint a két ügynök gépkocsija átszakította a helyszín körül kifeszített rendőrségi szalagot és elsodort egy ideiglenes úttorlaszt, több bójának nekihajtva. A The Washington Post úgy tudja, hogy az esetről készült videofelvételen kivehető: az autó a feltételezett pokolgép mellett hajtott el.

A csomagról kiderült, hogy csak egy könyv volt benne, az azt a Fehér Ház közelébe szállító, pennsylvaniai illetőségű nőt pedig két nappal később kihallgatták. Az illető ellen, aki már korábban is "kapcsolatba került" a Secret Service-szel és szerepelt a szolgálat fényképes nyilvántartásában, letartóztatási parancsot adtak ki.

A két ügynököt úgy engedték el a helyszínről a kollégáik, hogy nem szondáztatták meg őket.

Az esettel kapcsolatban a kongresszus illetékes tagjai részéről több bírálat érte a szolgálat új parancsnokát, Joseph Clancyt, amiért az érintetteket a vizsgálat idejére csak "nem vezetői és nem operatív beosztásba" helyeztette át, nem pedig kényszerszabadságra küldte, vagy lefokoztatta, ahogy az korábban szokás volt. A Secret Service-nél 2014 áprilisában "zéró toleranciát" vezettek be a szolgálatban való italozással kapcsolatban.

Clancyt a lap szerint csak hétfőn tájékoztatták az eset részleteiről, amelyről Jason Chaffetz, a képviselőház felügyelet és kormányzati reform ügyében illetékes bizottságának elnöke és Elijah Cummings, a testület rangidős demokrata tagja részletes beszámolót kért.
Az elmúlt fél évben a Secret Service számos vezetőjét lecserélték. Joseph Clancy, aki korábban 27 évet szolgált a szervezet kötelékében, megbízottként októberben vette át a szervezet igazgatását, majd február 17-én annak ellenére kapta meg a végleges kinevezését az elnöktől, hogy egy független testület azt javasolta: kívülről hozzanak új vezetőt.

Clancy elődje, Julia Pierson - az első nő ezen a poszton - azért kényszerült lemondani, mert a szolgálat munkájában több botrányos hiányosságra derült fény, továbbá egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében be tudott jutni a Fehér Házba.

Január 26-ra virradóra a fehér házi komplexum területén egy DJI Phantom márkájú, 1,27 kilogrammos kvadkopter ütközött fának és zuhant le. A szerkezet a Secret Service szerint véletlenül repült át a kerítésen, miután irányítója elvesztette felette az ellenőrzést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.