Újabb aukciós rekord: közel 82 millió dollárt ér Elvis

A múlt heti Manet-csúcs után a Christie's most Andy Warhol két munkáját árverezte el: az Elvis-festményért 92 millió, a Marlon Brandót ábrázoló képért pedig 70 millió dollárt fizetett ki új tulajdonosa.

A neves aukciósházban ezúttal a második világháború után alkotó és kortárs képzőművészek munkái kerültek kalapács alá. Komoly érdeklődés kísérte a pop-art atyjának, Andy Warholnak két, igazán ismert alkotását - írja a BBC.

A több mint két méter hosszú, 1963-ben készült, fekete-fehér-ezüst alkotás a zenészt felfegyverzett cowboy-ként ábrázolja, ráadásul - a mestertől megszokott módon - egyszerre több „példányban”. A kép amúgy egyike annak a huszonkét változatnak, amit Warhol az eredetiről készített. A Double Elvist két éve 37 millió dollárért adták el, a Triple Elvisért végül 81,8 millió dollárt fizetett egy névtelen európai licitáló, aki telefonon vásárolta meg a festményt.

A három évvel későbbi, Marlon Brandóról készült négyszeres szitanyomat jóval ritkább, mindössze két példány készült belőle, a másik „négyszeres Brandót” néhány éve vette meg a koppenhágai Louisiana Museum of Modern Art. A barnás árnyalatú képen - amely most 70 millió dollárért talált gazdája - a színész fekete bőrdzsekiben ül egy motoron. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.