Új vírus - Tanítási szünet Szegeden, járványszerű folyamat Pécsett

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a szegedi Vedres István Szakközépiskolában, ahol a A/H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást. Szerdán 78-an nem mentek iskolába. Pécsett járványszerű folyamatról számoltak be a szakemberek.

Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője szerdán  tájékoztatta erről az MTI-t, amikoris Az iskolában hetvennyolc diák hiányzott. Ezért volt szükség a szünet elrendelésére - mondta a főorvos.

H1N1 influenzavírus
H1N1 influenzavírus

Egy háziorvos jelzése alapján az ÁNTSZ múlt csütörtökön kezdett el vizsgálódni az oktatási intézményben, ahol a diákok között felsőlégúti megbetegedések jelentek meg. A járványügyi vizsgálat során három diáktól vettek mintát, s mindháromnál kimutatták a A/H1N1 vírus jelenlétét.

Tombácz Zsuzsanna elmondta, azt kérték a tanulóktól, hogy a szünet idején lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a közösséget, s ha a lázzal, köhögéssel járó betegség tüneteit észlelik magukon, haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz.

Mivel az építőipari szakközépiskolában tanulók közül sokan vidékiek, és kollégiumban laknak, az ÁNTSZ jelenleg azt vizsgálja, az új vírus okozott-e megbetegedéseket a diákotthonban lakó, máshova járó gyerekek között - tudatta a szakember.

A tisztiorvosi szolgálat körlevélben megkereste a szegedi iskolák igazgatóit arra kérve őket, hogy jelezzék, ha a hiányzók száma meghaladja a 25 százalékot - tudatta az osztályvezető.

Járvány Pécsett is?

Kaposváron egy háromtagú család esetében mutatták ki H1N1-influenzát, ez az első csoportos megbetegedés a somogyi megyeszékhelyen - írta szerdán a Somogyi Hírlap.

Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa a megyei napilapot arról tájékoztatta, hogy a családfőnél jelentkeztek legmarkánsabban a tünetek, ám ő sem szorult kórházi kezelésre, mindannyian otthon gyógyulnak. A betegség enyhe lefolyású, három-négy nap múlva már tünetmentesek lesznek, semmiféle különleges intézkedésre nem volt szükség - közölte.

A regionális tiszti főorvos elmondta, hogy e hárommal együtt a régióban tizennégyre nőtt az azonosított H1N1 esetek száma. Jelenleg is több esetet vizsgálnak, Pécsett járványszerű folyamat gyanúja is felmerül - mondta a tiszti főorvos, aki szerint az időjárás és az iskolaszezon miatt a H1N1-megbetegedések száma nőni fog, hasonló intenzitást várnak, mint a normál influenzavírus esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.