Új szupergyümölcs segíthet legyőzni az öregedést

Az avokádó lehet a forradalmi fegyver az öregedés elleni küzdelemben, olajai ugyanis bámulatos módon veszik fel a harcot a szabad gyökökkel – ezt állapították meg kutatók.

Az avokádóolaj összetételét tekintve nagyon hasonlít az olívaolajra, amely szintén kapcsolatba hozható a mediterrán népek jó egészségügyi állapotával.

A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezetben kárt okozni olyan módon, hogy az ép sejtekből igyekeznek elektront magukhoz vonni.

A szabad gyökök, vagy más néven reaktív oxigéngyökök természetes anyagcsere-salakanyagok, de dohányzás, légszennyezettség vagy sugárzás miatt nagyobb számban is keletkezhetnek a szervezetben.

Avokádó
Avokádó

A szabad gyökök a mitokondriumokban (energia-előállító és -tároló sejtszervecskék) tesznek kárt, melyeknek így leáll az energiatermelésük, és emiatt elpusztulnak. A szabad gyökök káros tevékenysége ellen az antioxidánsok jelentik a megoldást, amelyek számos zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, például a paradicsomban és a sárgarépában.

A legutóbbi, Mexikóban – a világ legnagyobb avokádótermelő országában – végzett kísérlet igazolta az avokádó kiváló antioxidáns hatását. A kutatók úgy találták, hogy a gyümölcs olajai azok, melyek felgyorsítják a mitokondrium légzési láncát, így tartva aktívan a sejt működését. Az olajok ráadásul nem engedik a szabad gyököknek, hogy elérjék a sejtek mitokondriumait.

Korábbi kutatások már bizonyították az avokádó koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását is. "Az eredményeink biztatóak, ugyanis az avodákó fogyasztása segíthet az öregedés lassításában, valamint a diabéteszes és a magas koleszterinnel küzdő betegeknek is" – mondta el a mexikói kutatás vezetője, Christopher Cortes-Rojo.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.