Új szupergyümölcs segíthet legyőzni az öregedést
Az avokádóolaj összetételét tekintve nagyon hasonlít az olívaolajra, amely szintén kapcsolatba hozható a mediterrán népek jó egészségügyi állapotával.
A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezetben kárt okozni olyan módon, hogy az ép sejtekből igyekeznek elektront magukhoz vonni.
A szabad gyökök, vagy más néven reaktív oxigéngyökök természetes anyagcsere-salakanyagok, de dohányzás, légszennyezettség vagy sugárzás miatt nagyobb számban is keletkezhetnek a szervezetben.
A szabad gyökök a mitokondriumokban (energia-előállító és -tároló sejtszervecskék) tesznek kárt, melyeknek így leáll az energiatermelésük, és emiatt elpusztulnak. A szabad gyökök káros tevékenysége ellen az antioxidánsok jelentik a megoldást, amelyek számos zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, például a paradicsomban és a sárgarépában.
A legutóbbi, Mexikóban – a világ legnagyobb avokádótermelő országában – végzett kísérlet igazolta az avokádó kiváló antioxidáns hatását. A kutatók úgy találták, hogy a gyümölcs olajai azok, melyek felgyorsítják a mitokondrium légzési láncát, így tartva aktívan a sejt működését. Az olajok ráadásul nem engedik a szabad gyököknek, hogy elérjék a sejtek mitokondriumait.
Korábbi kutatások már bizonyították az avokádó koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását is. "Az eredményeink biztatóak, ugyanis az avodákó fogyasztása segíthet az öregedés lassításában, valamint a diabéteszes és a magas koleszterinnel küzdő betegeknek is" – mondta el a mexikói kutatás vezetője, Christopher Cortes-Rojo.