Új rózsafaj nemesítésén dolgoznak magyar kutatók

Több mint három évtized elteltével idén indult újra hazánkban az intézményesített rózsanemesítés, Perzsa mintájú rózsa munkacímmel.

Harminckét év után ismét rózsákat nemesítenek az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén. A hivatalos munkálatok 1981-ben értek véget, amikor Márk Gergely, a világhírű rózsanemesítő nyugdíjba ment. Ezalatt a három évtized alatt világszerte megváltozott a rózsakultúra, így a nemesítőknek új igényekhez kell igazodniuk.

A perzsamintás rózsa igazi ritkaságnak számít

Megnőtt például az érdeklődés a szokatlan mintázatú virágok iránt, ezért a kutatóintézet olyan különleges és főként egyedi rózsákat kíván előállítani, amelyekkel kiegészíthető a virágpiac kínálata. Legelsőnek egy perzsa szemmintájú rózsa létrehozásán dolgoznak, amely igazi ritkaságnak számítana a világon.

A perzsamintás rózsa egy nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre, ez lenne az egyetlen olyan nemesített rózsa, amelynek a szirmai tövén egy sötét folt található, amely felülről nézve sötét gyűrűnek látszik. A fehér vagy sárgás szemfolt ugyan nem ritka a nemesített kerti rózsánál sem, azonban ez a sötét mintázat unikumnak számít.

„Egy piacképes rózsafajta előállításához 7-8 év kell, és még néhány a fajta felszaporításához. A nemesítés jelenleg a kezdeti vizsgálatoknál tart. Az első eredményeket ősszel kapjuk meg” - mondta el Dr. Boronkay Gábor, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos munkatársa.

A kutatóintézet bárki által látogatható rózsakertje, az ún. Rozárium ma 2,5 hektáron terül el, és egy teljes hektár csak a rózsaágyások területe, ahol 1200 beazonosított, regisztrált rózsafajta tekinthető meg. Ezek közül kétszázat Márk Gergely nemesített. Jelenleg mintegy nyolcezer tő rózsa van kiültetve a Magyarország legnagyobb rózsakertjének számító területen. A legrégibb rózsa a rózsakertben a ’Versicolor’, őse egyes források szerint 1250-ben bukkant fel Európában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.