Új delfinfajra bukkantak egy brazil folyóban

Száz éve először fedeztek fel új folyami delfint. Az Araguaia folyóban élő példányoknak a többi dél-amerikai delfinfajtól több mint kétmillió éve ágazhatott el a fejlődése.

1918 óta először fedeztek fel új folyami delfin-fajt - írja a BBC. Dr. Tomas Hrbek, az Amazonasi Szövetségi Egyetem mukatársa, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője a portálnak elmondta, az araguaiai botóra keresztelt faj hasonlít a többi folyami delfin-fajhoz, különösen az amazonasi delfinhez, ám lényeges különbség van köztük. Az Araguaiában élő állat valamivel kisebb, és mindössze 24 foga van, míg az amazonasi delfin, vagy más néven boto 25-29 fokkal rendelkezik. A DNS vizsgálatok alapján az is kiderült, hogy bár első ránézésre a két faj egyedei nagyon hasonlítanak, a köztük talált különbségek nagyobbak, mint amekkorát bármely más két delfinfaj közt megfigyeltek.

A szakemberek véleménye szerint körülbelül ezer egyed élhet a brazil folyó medencéjében. Azt javasolták, hogy az új faj kerüljön fel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára, a sebezhető fajok kategóriájába, mivel az orvhalászok, valamint az Araguaia vidékének mezőgazdasága és a duzzasztógátak építése komoly fenyegetést jelent a delfinekre.

Veszélyben a folyami delfinek

A folyami delfinek nagyon ritka állatok, a korábban felfedezett négy faj közül az egyik, a Kínában honos Baiji a kétezres évek elején valószínűleg kihalt, 2004 óta nem láttak egyetlen élő példányt sem.

A folyami delfinállomány kipusztulásáért nagyrészt az ember felelős. Vesztét a vízszennyezés, a hajóforgalom, a hatalmas duzzasztógátak, és a szabályozatlan halászat kegyetlen módszerei okozták.

A másik három faj is súlyosan veszélyeztetettnek számít, mind megtalálható a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.