Új értelmet nyer a pénzmosás

Ezen a héten debütál Nagy-Britanniában az első olyan ötfontos bankjegy, amelynek nem árt meg, ha a farmer zsebében maradva bekerül a mosógépbe.

A vékony, hajlítható és szinte eltéphetetlen polimer ötfontoson Sir Winston Churchill szerepel. A bankót a politikus szülővárosában, Woodstockban, a Blenheim kastélyban mutatják be csütörtökön a nagyközönségnek. Churchill a 19. század nagy börtönreformerét, Elizabeth Fry-t váltja a bankjegyen. Az új ötfontos szeptemberben kerül forgalomba, s a korábbihoz képest nemcsak strapabíróbb, de 15 százalékkal kisebb is.

Az új 10 fontos (rajta Jane Austennel) jövő nyáron jelenik meg, a 20 fontos bankjegyet pedig 2020-ig tervezik forgalomba hozni. Utóbbi Joseph Mallord William Turner angol romantikus festőt ábrázolja majd – írja a The Sun.

A Bank of England reményei szerint a polimer alapú pénz nem csak tisztább és strapabíróbb lesz, de a hamisítók dolgát is jelentősen megnehezíti majd. Victoria Cleland, a bank főpénztárosa a Sunday Timesnak elmondta, hogy az új pénz nagyon jó fogadtatásra talált azok között a hétköznapi emberek között, akiknek megmutatták. „Gyakran elhangzott, hogy »Vaó, ez nagyon cool«. A cool és a Bank of England pedig nem sűrűn szerepelnek egy mondaton belül.”

Ami a mosógépben való mosást illeti, a főpénztárnok azért nem biztatná az embereket arra, hogy direkt a gépbe rakják majd az új bankjegyeket. Eredetileg ugyanis nem ezért találták ki a polimer bankót, ez csak egy „szerencsés mellékhatás”. Műanyag „papírpénzt” egyébként már a világ több mint 30 országában használnak. Az első plasztik bankjegyet Ausztráliában bocsátották ki 1988-ban, majd a példát követte Új-Zéland és Szingapúr is. A brit jegybank, mely 1694-ben alakult, egészen mostanáig pamut alapú bankjegyeket használt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.