Ugyan Anita most oxigénpalack nélkül megy a Mount Everestre

Ha sikerül, ötödik nő lehet a világon Ugyan Anita, aki oxigénpalack használata nélkül jut fel a Mount Everestre. A hegymászónő szombaton indul a nagy kalandra.

Ugyan Anita tavaly májusban már feljutott a Mount Everestre. Ő volt az első magyar nő, akinek ez sikerült. Akkori mászását mesterséges oxigén belélegzésével segítette, amely nem csökkent teljesítményén, hiszen nőként ez így is kiemelkedő siker.

Ugyan Anita 1969. október 8-án született Nyíregyházán, itt járt általános és középiskolába, testnevelési főiskolára, majd tanulmányait Budapesten, a Testnevelési Egyetemen fejezte be. Jelenleg a svéd World Class fitneszmenedzsere, a magashegyi túrákat szervező Hegymászóiskola tanára. A Mount Everest meghódításakor negyedszer jutott 8 ezer méteres magasság fölé.

A csúcsra magyar állampolgárként az erdélyi születésű Erőss Zsolt Jutott fel először. Ő már 2001-ben is próbálkozott, de akkor az időjárás meghiúsította csúcstámadást. 2002-ben újra nekiindult, az első csúcstámadás most sem sikerült, Erőss másodszor már oxigént is használt.

A legelső magyar a csúcson egyébként Demján Zoltán volt. A felvidéki magyar hegymászó egy csehszlovák expedíció tagjaként 1984-ben érte el a Föld legmagasabb hegycsúcsát.

Ugyan Anita
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.