Úgy tűnik, enyhe telünk lesz

Mármint ha hihetünk a népi jóslatnak, mely szerint, ha mindenszentek napján tiszta és száraz az idő, akkor kemény, csikorgó telünk lesz, ám ha nedves és borús ez a nap, akkor hóra aligha, de locspocsra annál inkább számíthatunk a következő hónapokban.

A reggeli sűrű köd feloszlása után az ország nagy részén marad a szürkeség, a napot felhők takarják el előlünk. Hosszantartó napsütésre inkább csak nyugaton van kilátás az Időkép szerint. A légmozgás gyenge lesz, a hőmérséklet a naposabb tájakon akár 14 fokig is felmelegedhet, ám ahol marad a köd, ott alig lesz melegebb 6-7 foknál délutánra.

A népi bölcsesség szerint mindenszentek és halottak napja környékén fordul az időjárás: az ősz szürkébb, hidegebb fele veszi kezdetét. A mindenszenteki időjárásból a hagyomány szerint következtetni lehet az előttünk álló tél keménységére. Szokás például cserfaágat vágni, és megnézni, hogy mennyire nedves a belseje. Ha száraz, akkor kemény lesz a tél.

A fehér karácsonyra vonatkozó találgatásokra Márton napon kerül majd sor legközelebb (lúdtartók előnyben), majd biztos, ami biztos, Erzsébet napon sem árt megvizsgálni, hogy leesett-e már az első hó. Ha november 19-én már havazott, akkor a népi megfigyelés szerint a karácsony is fehér lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.